Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Uncategorized

Ondanks diversiteitsmaatregelen verdienen Afro-Amerikanen nog steeds minder dan blanken in de VS

Simon Segers

Volgens een rapport van The Conference Board verdienen zwarte werknemers gemiddeld nog steeds minder dan blanke werknemers. Dit verschil blijft bestaan ondanks de inspanningen van vele bedrijven om de “diversiteit en inclusie” in hun werking op te nemen.

The Conference Board is een globale organisatie die onder andere economische onderzoeken verricht. Het rapport dat de loonkloof vaststelde noemde factoren zoals geografische segregatie, onderwijsmogelijkheden en professionele netwerken als oorzaken. “Nu Amerikanen Juneteenth vieren, moeten zowel zaakvoerders als beleidsmakers de recente tendensen in raciale ongelijkheid in de economie van de 21e eeuw erkennen”, aldus Gad Levanon van The Conference Board in Washington. Juneteenth werd enkele dagen geleden erkend als officiële feestdag in de VS en herdenkt het einde van de slavernij.

Technologische industrie

De bevindingen van de onderzoekers tonen zelfs een toename van de loonkloof. In 2010 verdienden zwarte mannen met een bachelordiploma 18 procent minder dan blanke mannen met een vergelijkbaar opleidingsniveau. Dit verschil was echter toegenomen tot 24 procent in 2019. Deze cijfers zijn waarschijnlijk een onderschatting, aangezien de onderzoekers de technologische industrie niet meenamen in de berekeningen. Zwarte werknemers zijn hier sterk ondervertegenwoordigd. Ze maken hier slechts 4 procent uit van de hoogste lonen, tegenover 6 procent in andere sectoren. The Conference Board constateerde ook dat zwarten met een hoger diploma ook vaker jobs uitvoeren die geen hoger onderwijs vereisen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

3 gedachten over “Ondanks diversiteitsmaatregelen verdienen Afro-Amerikanen nog steeds minder dan blanken in de VS”

  1. Als zwarte werknemers 4 tot 5% van de hoogste lonen kunnen behalen dan betekent dit dat de kansen op hogere verloning open liggen. Ze hoeven alleen maar de kansen te grijpen.

  2. Dergelijke “studies” verschijnen er 13 in een dozijn. Steeds weer wordt nagelaten om na te gaan over welke bachelor diploma’s het dan gaat, met andere woorden, of het om iets nuttigs of irrelevant gaat.

Plaats een reactie

Delen