Peter Mertens (Photonews)

Peter Mertens (Photonews)

Uncategorized

Ook PVDA wil niet meewerken aan haatspraakplannen regering-De Croo

Pieter Van Berkel

De PVDA wil niet meewerken aan de plannen van de regering-De Croo om vermeende haatmisdrijven te correctionaliseren. Dat zegt voorzitter Peter Mertens in De Standaard. Het dossier lijkt daarmee dood en begraven.

Op initiatief van Groen-Kamerlid Kristof Calvo wil de regering artikels 25 en 150 van de Grondwet aanpassen. De aanpassing van artikel 150 is nodig om vermeende haatmisdrijven door de correctionele rechtbank te laten berechten, in plaats van assisen.

Voor een dergelijke aanpassing van de grondwet is een tweederdemeerderheid nodig. N-VA en Vlaams Belang fulmineerden al langer tegen de plannen, dus op hen hoefde Vivaldi niet te rekenen. Bleef nog over: de PVDA, al liet CD&V-voorzitter Joachim Coens verstaan dat hij liever niet met hen zou samenwerken.

Geen steun van PVDA

De PVDA is zelf ook niet van plan die steun te bieden. Dat zegt voorzitter Peter Mertens in De Standaard. Hij wijst erop dat haat­spraak in alle vormen vandaag al voor een correctionele rechtbank verschijnt, behalve wanneer het in neergeschreven vorm als drukpersmisdrijf geldt. Volgens Mertens is het goed dat daar voor assisen en dus een volksjury gekozen is.

“Ik wil gerust praten over het eenvoudiger en toegankelijker ­maken van assisen, maar het is wel ­belangrijk dat de drukpers vrij blijft”, zegt Mertens.

De PVDA’er benadrukt dat hij haatspraak niet duldt. “De strijd tegen racisme is voor ons absoluut noodzakelijk”, klinkt het. “Dat is net de hypocrisie in deze kwestie. Jarenlang heeft men nagelaten om een deftig antiracismebeleid uit te rollen. Het gebrek daaraan mag geen reden zijn om nu de vrije meningsuiting te beperken. Dat zou een flauw excuus zijn.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

5 gedachten over “Ook PVDA wil niet meewerken aan haatspraakplannen regering-De Croo”

  1. Ze duwen vanalles in onze nek zonder onze inspraak.waar is de democratie????. buitenlanders vechten hun gelijke kansen hier uit .en de echte Vlamingen laat men niet aan het woord??

  2. Terecht want dan zou de PVDA in hun eigen vlees snijden, vermits hun slogan “doe de rijken de crisis betalen” dat dan ook immers in de dolle fantasie van die Mechelse Voorpost-Vonnis Magistratuur gepercipieerd zou kunnen worden als vermeende “haatspraak” en beweerdelijk “aanzetten tot haat” tegenover gefortuneerden. Het is allemaal te gek voor woorden, voor objectief-correct denkenden zonder politiek-correct paardenbril te torsen, maar we zijn toch gelukkig wel ontsnapt aan de noodzakelijke 2/3 meerderheid om de Constitutie te vermassacreren naar de goesting van de Links-Liberale Q. , “Minister van Censuur”, dat wel !

Plaats een reactie

Delen