Rechtbank. Foto Shutterstock.

Rechtbank. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Parket vraagt 5 jaar cel en boete voor terreurverdachte Islamitische Staat

Ruben Notteboom

Het federaal parket heeft afgelopen vrijdag voor de Hasseltse correctionele rechtbank 5 jaar cel en een boete van 8.000 euro gevorderd bij verstek. Hij zou in Syrië opnames gemaakt hebben voor de Islamitische Staat en wordt verdacht van deelname aan terroristische activiteiten. Het betreft een Afghaanse man die ook steun betuigde aan de Taliban.

In april 2017 waarschuwde Staatsveiligheid al dat hij twee jaar daarvoor afgereisd was. Hij publiceerde ook meerdere posts op Facebook waarin hij verwijst naar de Islamitische Staat en zijn steun betuigt. Hij gaf ook kritiek op niet-bedekte vrouwen en steunde meerdere keren de Taliban en hun jihad.

“Islamitische Staat is in strijd met fundamentele waarden van onze samenleving”

In december 2014 verdween hij uit ons land. In februari 2015 hielden de Bulgaarse autoriteiten hem aan. Hij werd als illegaal gezien en teruggestuurd naar Afghanistan. Het openbare ministerie zegt dat de man zich bewust aan wilde sluiten bij de terreurgroep.

Die terreurgroep is volgens het parket “in strijd met de fundamentele waarden van onze Belgische samenleving, zoals vrijheid van godsdienst of meningsuiting, de scheiding van kerk en staat, de democratische rechtstaat en gendergelijkheid.” De rechtbank zal nu oordelen over de schuld en strafmaat van de man. De uitspraak volgt op 13 juli.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

2 gedachten over “Parket vraagt 5 jaar cel en boete voor terreurverdachte Islamitische Staat”

  1. die moet niets vrezen,met samy komt hij zo binnen,die wil hem helpen en integreren,soort bij soort.Men mag mij niet wijsmaken dat een halve moslim minister zijn gelijkgestemden niet zal helpen.Eens moslim altijd moslim,

Plaats een reactie

Delen