De stad Iquitos in Peru kampte met zware problemen in de gezondheidszorg. Foto Shutterstock

De stad Iquitos in Peru kampte met zware problemen in de gezondheidszorg. Foto Shutterstock

Uncategorized

Peru loog over coronadoden; hoogste sterftecijfers in de wereld

Simon Segers

De Peruaanse overheid heeft maandenlang gelogen over het aantal coronadoden in het land. Ruim 180.000 mensen zouden gestorven zijn aan het virus, tegenover de eerder gecommuniceerde 68.000

Concreet gaat het om 500 coronadoden per 100.000 inwoners, een aantal dat nergens ter wereld wordt geëvenaard. Ter vergelijking: in België gaat het om 218 coronadoden per 100.000 inwoners. Het hoge aantal besmettingen in Peru ligt waarschijnlijk aan de beperkte voorzieningen van het land. Omwille van een lage beschikbaarheid aan koelkasten dienen veel inwoners veel frequenter voedsel te kopen, met een verhoogd besmettingsrisico als gevolg. De Peruaanse regering kreeg al veel kritiek te verduren voor gebrekkige investeringen in de gezondheidszorg.

Corruptie

Ook de vaccinatiegraad ligt in Peru maar rond de 5 procent. De bevolking twijfelde al geruime tijd aan de officiële cijfers, die niet het aantal begrafenissen en de overbelasting van de ziekenhuizen reflecteerden. Premier Violeta Bermudez verklaart dat de cijfers werden bijgesteld op advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). “Het is onze plicht deze cijfers openbaar te maken. Ze zijn van belang voor het volgen van het verloop van de pandemie, en om die pandemie aan te pakken”, aldus de premier. Peru kende in de afgelopen jaren verschillende politieke corruptieschandalen, de laatste president werd in november afgezet en zit momenteel een gevangenisstraf uit.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen