(Photonews)

(Photonews)

Uncategorized

Politicologen vinden afschaffen opkomstplicht “historische vergissing”

Pieter Van Berkel

In een open brief in De Standaard spreken twintig politicologen zich uit tegen de afschaffing van de opkomstplicht bij lokale verkiezingen. “Politieke wetenschappers zijn het zelden eens met elkaar, maar dit keer is het overduidelijk. Het afschaffen van de opkomstplicht zal leiden tot minder deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen”, klinkt het.

Tot de ondertekenaars behoren onder meer Johan Ackaert (UHasselt), Carl Devos (UGent) en Stefaan Walgrave (UAntwerpen).

Volgens de politicologen zal het afschaffen van de opkomstplicht ertoe leiden dat mensen met een lager opleidingsniveau en een minder gunstige socio-economische positie minder gaan stemmen.

“Men zegt dat het afschaffen van de opkomstplicht zal leiden tot minder ‘foertstemmen'”, schrijven de politicologen. “Maar als we kijken naar Nederland, Duitsland, en Frankrijk, dan zien we dat de extreme partijen daar net zulke hoge percentages halen als bij ons.”

De voorziene evaluatie van de effecten van de afschaffing kan de ondertekenaars niet gerust stellen. “Wij kunnen aannemen dat een aantal parlementsleden hiermee hun geweten wil sussen, maar we kennen geen enkel voorbeeld van een land dat de opkomstplicht opnieuw invoerde”, klinkt het.

“Afschaffen opkomstplicht historische vergissing”

“Wordt 2021 het jaar waarin beslist werd dat we voortaan niet meer alle stemmen willen horen, en zeker niet langer die van de laagopgeleiden”, vragen de ondertekenaars. “We hopen, en vragen dat zo’n historische vergissing wordt vermeden.”

Mogelijk wordt er dinsdag al gestemd over de nieuwe kiesregels in de bevoegde commissie in het Vlaams Parlement.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

16 gedachten over “Politicologen vinden afschaffen opkomstplicht “historische vergissing””

  1. Het probleem bij afschaffing van de stemplicht is volgens deze lapzwanzen dus dat dit de ‘foertstemmen’ niet zal terugdringen… Kunnen de heren (en dames) politicologen en nepdemocraten misschien eens vertellen wat er verkeerd of minderwaardig is aan een proteststem of foertstem? M.i. is het al erg genoeg dat deze pseudowetenschappers met hun eigenwijs (achteraf meestal fout blijkend) gelul en wishfull thinking commentaar elke verkiezing proberen te beïnvloeden.

  2. Kan het niet goed meer volgen: las ik niet een paar dagen geleden dat juist de kiezers van de «extreme» partijen laaggeschoolden en “armoezaaiers” waren?
    Zouden het niet eerder de motivatie en de graad van ergernis zijn die bepalen of een burger gaat stemmen of niet?
    Terloops: en zijn de overgrote meerderheid van de landen – waar dus geen opkomstplicht bestaat – dan weer allemaal verkeerd? En hun politologen?

  3. Opkomstplicht is een aantasting van de vrijheid, een van de meest fundamentele mensenrechten. Overigens, wat is de stem waard van iemand die zonder opkomstplicht niet zou stemmen?

  4. Hoog opgeleide mensen kiezen dus voor NVA en VB . Amaai,dat is vernederend voor de CD&V en de rest. Diezelfde politicologen beweerden vroeger juist het tegenovergestelde. Het is waarschijnlijk het effect van het ” voortschrijdend inzicht “

  5. De politologen zouden beter een voorstel doen om gedegen democratie te bewerkstelligen. Dat lijkt mij het bindend referendum zoals in Zwitserland als beste koop. De belgische/vlaamse politieke klasse kan niets meer oplossen tenzij het probleem zo rot is geworden dat alle neuzen wel in dezelfde richting staan. Dan is het probleem ook onoplosbaar geworden. Een regering met 7 partijen, 7 deelparlementen, 8 ministers rond volksgezondheid, EU, provincie,….. Geef de democratie terug aan de burgers, laat ons starten met Vlaanderen. In de belgische context wordt een bindend referendum moeilijk.

  6. Ze kiezen er bewust voor om proteststem te censureren? Maw diegene dat het beu is omdat de politiek zijn beloftes niet nakomt en wil afstraffen telt niet meer mee?

    En dan zijn het nog de partijen die hoog oplopen met de democratie dat dit invoeren uit angst voor de kiezer.

  7. Het Systeem bedacht dat snode plan om zo pogen te vermijden dat nog tal van gepensioneerden op het VB zouden gaan stemmen, blinde paniek tegen ons onbarmhartig electoraal vonnis van 2024

  8. Er is al lang sprake om de opkomstplicht af te schaffen. De laatste peilingen hebben dan ook de doorslag gegeven om dat wetsvoorstel goed te keuren. Men denkt dat alle Vb’ers dan in hun bed zullen blijven liggen. Het tegengestelde is echter waar. Wat ik overal hoor is “als ze de opkomstplicht afschaffen ga ik zeker stemmen”. Die politologen weten dat ook wel maar zeggen het niet met zoveel woorden. Dus afschaffen die opkomstplicht !!

Plaats een reactie

Delen