Een drone. Foto Shutterstock.

Een drone. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Politie trof maatregelen tegen drones tijdens NAVO-top met Franse Gendarmerie

Ruben Notteboom

De politie heeft tijdens de NAVO-top preventief een speciale counterdrone ingezet die moest vermijden dat civiele drones in de buurt van de NAVO-site zouden komen. Zo wilde de politie incidenten vermijden. Ze kregen zelfs steun van de Republikeinse Garde van de Franse Gendarmerie. Dat bevestigt woordvoerster van de Brusselse lokale politie Ilse Van de Keere in een persbericht.

“Meestal gaat het om toestellen van burgers die zich niet bewust zijn van de huidige regelgeving”, klinkt het. “Het is belangrijk om drones vroegtijdig op te merken, visueel of aan de hand van de detectie van de signalen die tussen de drone en de bediening, de remote controller van de piloot, verstuurd worden.”

Wat als een drone nadert?

Eenmaal een drone gespot wordt, moet de politie onmiddellijk onderzoeken waarom die drone nadert. Daarna moeten stappen ondernomen worden. “Als het toestel toch de veiligheidsperimeter nadert, moet de politie het ook kunnen tegenhouden. Dat kan op twee manieren.”

“Allereerst door de communicatie tussen de piloot en de drone te onderbreken met een stoorzender die naar de dreiging gericht wordt,” vertelt ze. “De meeste drones gaan op dat ogenblik in een mode waardoor ze, ofwel terugkeren naar hun vertrekpunt, ofwel blijven hangen, ofwel een veilige landing inzetten.”

Hoe worden drones neergehaald?

Indien dat niet lukt, is er nog plan B. “Als de drone toch verder vliegt, bijvoorbeeld omdat hij voorgeprogrammeerd is, dan kan door de politie in een tweede tijd de GPS-signalen verstoord worden,” gaat Van de Keere verder. “In dat geval wordt de drone ook gestopt en kan hij enkel met de wind afdrijven. Eens de drone in de lucht gefixeerd is, zijn er uiteindelijk nog twee opties. Ofwel wordt gewacht tot de batterij leeg is en zet het toestel meestal een normale landing is. Ofwel wordt de drone op een gecontroleerde manier uit de lucht gehaald met een netlauncher. Dankzij een parachute kan zelfs een drone, verstrengeld in een net, een redelijk zachte landing maken.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “Politie trof maatregelen tegen drones tijdens NAVO-top met Franse Gendarmerie”

Plaats een reactie

Delen