- Moment presse "Vers plus de brigades cyclistes à Bruxelles" avec le bourgmestre Philippe Close et la Secrétaire d'État Bianca Debaets - Persmoment 'Extra fietsbrigades bij Brusselse politiezones' met burgemeester Philippe Close en staatssecretaris Bianca Debaets Brussels Belgium SEPTEMBER 21 2018 pict. by Christophe Licoppe © Photo News

Uncategorized

Politievakbonden arriveren met 20 sinterklazen aan kabinet Verlinden: “Het loon van de politie is al 20 jaar niet meer gestegen.”

Wannes Neukermans

Er zijn zonet twintig sinterklazen met een Amerikaanse schoolbus gearriveerd aan Wetstraat twee, het kabinet van Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken. “Niet omdat ze zo stout is. Maar omdat het loon van de politie al twintig jaar niet meer is gestegen.”

Twintig sinterklazen stapten één voor één het kabinet van Annelies Verlinden binnen. Volgens het weinige dat de sinterklazen kwijt wilden, zijn ze er niet om uit te maken of de CD&V-politica braaf of stout is geweest. Een cadeau krijgt de minister ook niet. De sinten hebben haar hulp nodig.

De lonen zijn al sinds 2001 onveranderd gebleven

Politievakbonden VSOA, NSPV, ACV en ACOD schreven een brief aan de sint. Ze klagen aan dat de onderhandelingen over het politieloon met Verlinden nu al maanden aanslepen. “De lonen van de 50.000 politiemensen zijn al sinds de hervorming in 2001 onveranderd gebleven. Een complete stand still. Behalve de index is er in twintig jaar van enige opslag nooit sprake geweest. Terwijl in de privé de lonen op diezelfde periode met 24 procent zijn gestegen”, verduidelijkte één van de sinterklazen. Volgens hem belooft minister Verlinden nochtans al langer om het inkomen en het beroep van de politie aantrekkelijker te maken. “Maar met het huidige voorstel dat op tafel ligt, kunnen we gewoon niet tevreden zijn. Volgens onze berekening zou er een opslag komen van 30 à 40 euro netto per maand. Dat is peanuts.”

Niet enkel de minister van Binnenlandse Zaken zou dwarsliggen. Steden en Gemeenten zijn in principe ook akkoord met een hoger inkomen voor de politie – ongeveer driekwart werkt dan ook voor de lokale politie – maar ze zouden zelf niet meer willen betalen.

“Dit is vandaag een ludieke actie. Maar als het nodig is, zullen we overschakelen op acties die voelbaar zullen zijn”, verzekerde één van de verklede mannen. Onder de twintig sinterklaaskostuums zitten overigens de nationale vertegenwoordigers van het gemeenschappelijk vakbondsfront. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Politievakbonden arriveren met 20 sinterklazen aan kabinet Verlinden: “Het loon van de politie is al 20 jaar niet meer gestegen.””

Plaats een reactie

Delen