Een van de betrokken schepen van de Britse grenswacht of "Border Force". - Afbeelding: Shutterstock

Een van de betrokken schepen van de Britse grenswacht of "Border Force". - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

“Radiostilte” bij Britse grenswacht over illegaal oppikken van migranten in Franse wateren

Niels Geerinck

De Britse grenswacht dringt met opzet de Franse wateren binnen om daar illegale migranten op te pikken en naar de Britse kust te brengen. Dat blijkt uit een uitgelekt rapport. De Britse grenswacht gebruikt hierbij bepaalde tactieken. Zo zouden ze met opzet het volg- en radiosysteem op hun schepen uitschakelen tijdens het oppikken van de illegale migranten, zodat de exacte positie en het aantal migranten niet kan worden nagetrokken door de Britse overheid.

De praktijken kwamen aan het licht nadat Brexit-leider en ex-UKIP politicus Nigel Farage beweerde dat Franse schepen migranten naar de Britse territoriale wateren hadden gebracht.

Klokkenluider

Eens de kwestie openbaar werd gemaakt, ging de bal echt aan het rollen. Zo ging een voormalig medewerker van de grenswacht de klokken luiden bij de krant Daily Mail. Volgens hem gebruiken de Franse autoriteiten wel nog de radio, maar louter om de Britse grenswacht op te roepen. Langs de kant van de Britten blijft het echter stil. “De Fransen gebruiken de radio om Border Force op te roepen, maar Border Force neemt niet op. Ik luisterde de hele tijd mee. Ik weet zeker dat de stilte geen toeval is. Border Force wil niet gehoord worden.”, zo zegt hij.

Migranten dreigen Franse grenswachten af

Volgens de Franse autoriteiten is het “noodzakelijk” om de migranten aan de Britten over te dragen. “Het gaat om het redden van levens”, zo zeggen ze. De Franse marine beweerde al meermaals de veel migranten dreigen om hun eigen kinderen overboord te gooien, indien de boten worden gestopt of zij worden aangehouden.

Dweilen met de kraan open

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel reageerde vol afschuw op de manier waarop de Britse grenswacht zelf migranten gaat ophalen in Franse wateren. “Ik ben heel duidelijk geweest in mijn instructies. Onze grenswacht mag niet naar de Franse wateren gaan. Het is absoluut verkeerd en ik open nu een onderzoek naar deze praktijken.”, aldus Patel.

Sinds begin dit jaar is de migratiecrisis in het Kanaal enkel maar toegenomen. Zo zouden er naar schatting al meer dan 5.000 illegale migranten op de Britse kusten zijn toegekomen. In november gaven de Britten nog 28 miljoen Pond aan de Fransen om patrouilles uit te voeren op de stranden die de migranten gebruiken om hun oversteek te maken. Sinds 2014 werd er al meer dan 192 miljoen Pond overgemaakt aan Frankrijk.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

5 gedachten over ““Radiostilte” bij Britse grenswacht over illegaal oppikken van migranten in Franse wateren”

  1. Naar ik me van mijn Afrikaanse vrienden heb laten vertellen, moet er zich niet zo lang geleden op de kust West Afrika, een identieke golf van illegale bootmigranten voorgedaan hebben. Het zou in Guinee Equotorial geweest zijn dat er illegale migranten boten probeerden aan te werpen. Daar zouden er in tegenstelling met de honderden slachtoffers die er op de Middellandse of de Noordzee vallen, slechts zestien (16) slachtoffers geweest zijn. Die Afrikanen hebben direct en op een duidelijke manier laten verstaan, dat inwijkelingen er niet welkom zijn. Na één bootje en 16 doden, kwamen er geen bootjes meer. Men noemt dat daar ‘duidelijke’ taal spreken.

Plaats een reactie

Delen