(Shutterstock)

(Shutterstock)

Binnenland politiek

Regering trekt naar rechtbank om Franse windmolens tegen te houden

Pieter Van Berkel

De federale regering trekt naar de rechter om een Frans windmolenpark bij Duinkerke, in de buurt van de West-Vlaamse kust, tegen te houden. Er wordt ook klacht ingediend bij de Europese Commissie. Dat schrijft de Krant van West-Vlaanderen.

De Franse overheid werkte in 2015 een plan uit met ontwikkelaar Eoliennes en Mer de Dunkerque (EMD) om tegen 2027 een windmolenpark voor de kust van Duinkerke te bouwen. Het gaat om een windmolenpark van maximaal 46 windmolens, met een hoogte van 300 meter, verspreid over een gebied van zo’n 55 vierkante kilometer. Het park zou zeker 600 megawatt aan elektriciteit moeten opwekken, en dit voor zeker dertig jaar.

De Oostende Haven, de burgemeesters van De Panne, Nieuwpoort en Koksijde en de Vlaamse en federale regering verzetten zich allen tegen de komst van de windmolens. Het zeezicht van de Belgische kustbewoners zou volgens de burgemeesters en de regering te fel verstoord worden en nefast zijn voor het toerisme.

Het windmolenpark zal daarnaast op bestaande vaarroutes tussen Oostende en het Verenigd Koninkrijk liggen en mogelijk voor hinder zorgen voor het vliegverkeer van en naar de militaire basis van Koksijde.

Klacht bij Europese Commissie

België werkte een alternatief voorstel uit, met een locatie meer naar het noorden en iets kleinere windmolens, maar de Fransen hielden voet bij stuk. Noordzeeminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) stapt daarom naar de rechter om de bouw van het park tegen te houden. “Op basis van verschillende juridische adviezen vechten we de beslissing van EMD om toch door te zetten, aan”, zegt de minister in de Krant van West-Vlaanderen.

Er wordt ook klacht ingediend bij de Europese Commissie omdat België niet geraadpleegd werd bij de start van het project. “België had bij het aanduiden van de zone voor het windmolenpark officieel betrokken moeten worden. Dat is niet gebeurd”, zegt Van Quickenborne.

“De oplossing ligt voor de hand: bouw het windmolenpark iets verder op zee”, klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

7 gedachten over “Regering trekt naar rechtbank om Franse windmolens tegen te houden”

  1. Windmolens zouden al lang verleden tijd moeten zijn en enkel nog als aandenken of als monument bestaan. Wij leven niet meer in de middeleeuwen! Maar ja, het klinkt allemaal zo mooi, groene energie. Maar over landschapschennis of vogelvernietigers moet angstvallig gezwegen worden door de mainstream media en links-groenen.

  2. Ik wil onze minister van Noordzee er even op wijzen dat de luchtmachtbasis van Koksijde wordt gesloten als onderdeel van de zoveelste besparingsronde.De NH-90 helikopters van het 40ste verhuizen naar Oostende(2024-2025).Tijdens het ministerschap van Flahaut werd een deel van de startbaan(3km) reeds onteigend en aan makelaars verkocht.De gronden van de basis zijn voor de overheid het zoveelste gouden kalf en de opbrengst ervan zal worden gebruikt om de begroting op te smukken.Trouwens Open VLD heeft in het verleden reeds geopperd dat de SAR opdrachten even goed door een privé firma,Noordzee Helikopters,met als thuisbasis Oostende kunnen worden uitgevoerd.Heel wat luchtmachtpiloten van het 40ste,zowel actieve als gepensioneerde,vliegen nu reeds bij deze maatschappij.Dus nu zeggen dat de windmolens een gevaar voor de basis van Koksijde zijn is larie!

  3. Volgens mij is heel die kwestie van zonnepanelen en windmolens (windmolens, ondanks de geavanceerde technologie, effectief een middeleeuwse oplossing), één grote geldverspilling.
    Had alle inspanningen geïnvesteerd geweest in kernfusie, we hadden misschien nu al een onuitputtelijke bron van relatief schone energie gehad. Maar ja, kernenergie: een Groen! taboe. Wat innovatie betreft wordt kernenergie plusmoederlijk behandeld. Bovendien is de ideologische blindheid van Groen! zonder weerga, op elk terrein. We zullen zien binnen twintig jaar, waar we staan.

Plaats een reactie

Delen