Florida bant transgender vrouwen van schoolsporten voor meisjes

De Republikeinse gouverneur van Florida Ron DeSantis. Foto: WikiPedia.

Uncategorized

Republikeinse gouverneur Florida bant transgenders van schoolsporten voor meisjes

Kristof Luypaert

De republikeinse gouverneur van Florida, Ron DeSantis, ondertekende dinsdag een wet die transgenders bant van sporten op school voor meisjes en vrouwen. Hij deed dat na maanden van moeilijke en controversiële onderhandelingen. De Republikeinse gouverneur noemde de ban een manier om de integriteit van meisjes- en vrouwensport te beschermen.

Volgens de wet mag een atleet die niet als vrouw geboren werd, niet deelnemen aan vrouwensporten die gesponsord zijn door de scholen. De ban geldt niet voor kinderen uit de lagere school. “In Florida gaan meisjes meisjessporten beoefenen en jongens jongenssporten”, aldus DeSantis bij de ondertekening van de wet.

Verschillende overheidsorganisaties – Florida High School Athletic Association en de National Collegiate Athletic Association – hadden al regels rond de deelname van transgender atleten. 

Tegenstanders spreken van discriminatie

Tegenstanders van de wet, onder wie talloze gelijke kansenactivisten en transgenders, menen dat DeSantis politieke punten wil scoren door transgenders nog meer te doen vervreemden.

Voorstanders van de nieuwe wet verwijzen naar Connecticut, waar transgendermeisjes al verschillende atletiekwedstrijden wonnen. Atleten dienden daar klacht in tegen het beleid van die staat. 

Florida is de meest bevolkte staat die een wet op transgenderatleten invoert. Idaho was vorig jaar de eerste staat die dergelijke maatregel nam. Dit jaar volgden Tennessee, Arkansas en Mississippi dat voorbeeld. De mensenrechtenorganisatie Amercian Civil Liberties Union kondigde aan de wet in Tennessee te zullen aanvechten. De wet van Idaho is momenteel geblokkeerd vanwege federale rechtszaken.

Achterpoortje

In Florida leek de wet lange tijd niet doorgevoerd te kunnen worden. Uiteindelijk is de wet gekoppeld aan een wet over de zogenaamde “charter schools”. Dat zijn scholen gefinancierd door de overheid maar die onafhankelijk werken van het scholensysteem van de staten.

Mensenrechtenactivisten noemen dat ‘achterpoortje’ een illegale manier om transgenders te kunnen ‘discrimineren’. Ook die andere wetgeving over de charterscholen zorgt voor discussie. Zo mogen openbare hogescholen en universiteiten voortaan contracten sluiten met de scholen. Dat is een regel die de Republikeinen al jaren proberen goed te keuren.

Door de nieuwe wet wordt het gemakkelijker om charter schools te openen. Volgens tegenstanders zullen die het publiek onderwijs privatiseren en geld en studenten afpakken van districtsscholen terwijl ze ‘geen verantwoording moeten afleggen’. 

(BELGA)

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

6 gedachten over “Republikeinse gouverneur Florida bant transgenders van schoolsporten voor meisjes”

  1. Dat gaat lang niet ver genoeg, een man omgebouwd tot vrouw is nog altijd een mannenlichaam, wat onmogelijk te vergelijken is met een als vrouw geboren vrouw.
    Je ziet het nu al, alle omgebouwde mannen in vrouwensporten winnen alles, is dat eerlijk?
    Schandalig noem ik dat, laat die maar beginnen in een aparte categorie, de transgender sporter!

Plaats een reactie

Delen