Reuzegom proces: voorzitter raadkamer trekt zich niet terug

Meester Joris Van Cauter. Foto Gianni Barbieux / PhotoNews)

Uncategorized

Reuzegom proces: voorzitter raadkamer trekt zich niet terug

Kristof Luypaert

De voorzitter van de raadkamer die vorige maandag moest beslissen over de doorverwijzing van 18 leden van Reuzegom die verantwoordelijk zouden zijn voor de dood van Sanda Dia, trekt zich niet vrijwillig terug in het dossier. Dat meldt woordvoerder Bruno Coppin van het Limburgs parket. Het dossier gaat nu naar het parket-generaal te Antwerpen in functie van de verdere procedure voor het Hof van Beroep.

Vorige maandag diende advocaat Joris Van Cauter net voor de zitting een wrakingsverzoek tegen de rechter in. Daarmee verraste hij alle overige 34 advocaten. Van Cauter is de advocaat van één van de 18 leden van Reuzegom

Van Cauter is van mening dat de rechter vooringenomen was. Zij had haar griffier vorige vrijdag immers de opdracht gegeven alle 35 advocaten in de zaak op de hoogte te brengen dat de zaak voor behandeling klaar zou zijn. Nochtans wilde Van Cauter nog aparte onderzoekdaden vragen. Maar daar wilde de voorzitster van de raadkamer niet op ingaan.

Voor de aanwezige advocaten en familieleden van Sanda Dia zat er dus niets anders op dan na een half uur onverrichterzake terug naar huis te keren. Een en ander zorgde voor grote frustraties bij de diverse betrokken partijen.

In een korte mededeling liet het parket van Limburg weten dat “de rechter van de raadkamer zich weigert van de zaak te onthouden en zich met andere woorden dus niet vrijwillig terugtrekt”. Daardoor belandt het hele dossier bij het Parket-Generaal en het Hof van Beroep.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “Reuzegom proces: voorzitter raadkamer trekt zich niet terug”

Plaats een reactie

Delen