Rugzak met munitie gevonden, "zeer waarschijnlijk" van Jürgen Conings

Woordvoerder Eric Van Duyse van het Federaal Parket. Inzet Jürgen Conings. Photonews/Federale Politie

Uncategorized

Rugzak met munitie is “zeer waarschijnlijk” van Jürgen Conings: ook antipsychotische medicatie gevonden

Kristof Luypaert

In het Dilserbos in Lanklaar is woensdag een rugzak met munitie aangetroffen. Volgens het federaal parket behoort die “naar alle waarschijnlijkheid” toe aan terreurverdachte Jürgen Conings. Verschillende media hadden eerder al melding gemaakt van de vondst. Tot nog toe had het parket zich van elke commentaar onthouden. “Op basis van de elementen die in de rugzak zijn aangetroffen, kunnen we zeggen dat de kans zeer groot is dat die toebehoorde aan Jürgen Conings”, zegt federaal parketwoordvoerder Eric Van Duyse. “De speurders schatten de kans op 80 tot 90%.”

https://redactie.palnws.be/2021/06/jurgen-conings-rugzak-met-munitie-gevonden-vlakbij-plek-waar-eerder-zijn-auto-aangetroffen-werd/

Sinds 17 mei zoekt men met man en macht naar de voortvluchtige militair. Die dag was Conings niet naar huis teruggekeerd. De beroepsmilitair zou ook onrustwekkende afscheidsbrieven hebben nagelaten en had zware wapens meegenomen uit de kazerne van Leopoldsburg. De 46-jarige Conings zou de weken voordien ook bedreigingen hebben geuit aan het adres van een tiental personen. Omwille van die dreiging verschuilt Marc Van Ranst zich al ruim drie weken in een ‘safehouse’.

De voorbije weken zijn al op diverse momenten grote delen van het Nationaal Park Hoge Kempen doorzocht. De wagen van Jürgen Conings  is aangetroffen vlakbij het Dilserbos. Ondanks de herhaaldelijke zoekacties blijft Conings nog steeds spoorloos. 

Tot woensdag een nieuwe zoekactie startte. Daarbij is een zwarte rugzak gevonden. In de rugzak zaten onder meer wat eten en jachtmunitie. De rugzak is teruggevonden op nauwelijks een kilometer van de plaats waar Conings’ wagen, een grijze Audi Q5 was teruggevonden. Hoe lang die rugzak er precies lag, is niet duidelijk. Er is sprake van enkele dagen tot enkele weken.

Nieuwe zoekactie naar Jürgen Conings in Dilserbos in Lanklaar

Politiemensen en tientallen militairen startten donderdag een grootschalige zoekactie in het Dilserbos in Lanklaar (Dilsen-Stokkem) en meer bepaald in de buurt van de vindplek van de Audi van Jürgen Conings op dinsdag 18 mei. Het federaal parket bevestigde tot nu toe niets met betrekking tot de rugzak, laat staan dat die van Conings zou zijn.

In de zoektocht naar Conings of naar mogelijke spullen van de voortvluchtige militair zijn al meermaals spullen sporenvrij meegenomen voor verdere analyse. Woensdagavond rond 18.30 uur hadden buurtbewoners van de Zonnedauwlaan en de Kruisvenlaan in de wijk Groot-Homo in Lanklaar al opvallend meer legervoertuigen en politiewagens gespot die zich een weg door het bos baanden.

https://redactie.palnws.be/2021/06/zoekacties-naar-jurgen-conings-in-buurt-van-stadion-krc-genk/

De vondst van de rugzak, die volgens sommige media aan Conings zou toebehoren, is bizar. Vooral omdat het gebied, dat onderdeel uitmaakt van het Nationaal Park Hoge Kempen, al meermaals uitgekamd is.

Ook medicatie tegen psychoses gevonden?

De munitie die in de rugzak is teruggevonden zou ook voor de jacht bestemd zijn. Bij zijn vlucht op maandag 17 mei nam Conings onder meer 4 LAW antitankwapens, een handvuurwapen en een P-90 machinepistool en bijhorende munitie mee uit het depot van de legerkazerne had meegenomen.

De Standaard schrijft vandaag dat de doosjes munitie die zijn teruggevonden bestemd waren voor een machinegeweer P90 en een pistool 5.7. Dat zijn de twee wapens die Conings meenam uit het militair depot van Leopoldsburg. 

Nog volgens bronnen van de krant zou in de rugzak ook een patroongordel vol hagelcartouches en nog een extra lading tripflares (lichtgranaten) zijn gevonden. Voorts is nog melding gemaakt van een voorraad koekjes, droge voeding, flessen water, gamellen. Maar ook een stafkaart en andere nuttige zaken om te overleven in de natuur zouden in de rugzak hebben gezeten.

Nog een opmerkelijke zaak is dat er ook medicatie zou gevonden zijn, die ook al eerder in zijn auto zou zijn aangetroffen. Volgens de krant gaat het om geneesmiddelen tegen psychoses die Conings moest nemen.

De teruggevonden patroongordel kan erop wijzen dat, behalve twee oorlogswapens, Conings ook een jachtgeweer zou hebben. Met de achtergelaten voorraad munitie, voeding en medicatie duikt ook de piste van zelfmoord opnieuw op. De rugzak zou er er al enige tijd hebben gelegen. Tijdens de zoektochten van de voorbije dagen zijn er ook lijkhonden ingezet.

https://redactie.palnws.be/2021/06/na-drie-weken-klopjacht-steeds-geen-spoor-van-jurgen-conings/

Zoekacties in alle richtingen: geen spoor van Conings

Woensdag vormde een parking aan de Luminus Arena in Genk, de thuishaven van KRC Genk, nog een uitvalsbasis voor zoekingen in diverse gemeentes, verspreid over het Nationaal Park Hoge Kempen. Vanop die parking vertrokken politie- en legervoertuigen met militairen naar onder meer As, Zutendaal en dus ook het Dilserbos in Lanklaar.

In het onderzoek naar de voortvluchtige Conings is een onderzoeksrechter gevorderd voor poging tot moord in een terroristische context en voor inbreuken op de wapenwetgeving in een terroristische context. Die onderzoeksrechter liet ook al een tiental huiszoekingen uitvoeren. Een huiszoeking vond onder meer plaats bij Tomas Boutens, een man die in 2014 veroordeeld werd.

Ook op een boerderij en manege in het Limburgse Peer vond kort na Conings verdwijnen met veel machtsvertoon een huiszoeking plaats. Eigenaar Kurt Snoeks getuigde daarover recent nog aan ’t Pallieterke.

Jürgen Conings zelf blijft voorlopig onvindbaar.

https://redactie.palnws.be/2021/06/speurtocht-naar-jurgen-conings-politie-valt-boerderij-binnen-onbegrijpelijk-waarom-het-allemaal-met-zoveel-machtsvertoon-moest-gebeuren/
Klik hier en lees als abonnee het verhaal van Kurt Snoeks over de inval met veel machtsvertoon op zijn boerderij.

Onze abonnementen – PAL NWS

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

11 gedachten over “Rugzak met munitie is “zeer waarschijnlijk” van Jürgen Conings: ook antipsychotische medicatie gevonden”

  1. Dit lijkt meer op een “geprepareerde” vondst ! Er moet toch eindelijk iets gevonden worden, kwestie van de zaak warm te houden….en de media te voederen, om aldus een en ander te “verdrinken”….

  2. ik viel bijna van mijn stoel toen ik in De Standaard van vrijdag 11/06 mocht vernemen dat Jurgen Conings psychofarmaca neemt voor ‘psychose’. Alsof dat gedurende de drie voorgaande weken niet van belang was. 
    Je zou bijvoorbeeld kunnen stellen dat JC, die aan verschillende buitenlandse missies deelnam, aan PTSD of zoiets zou kunnen lijden. Maar dat wordt natuurlijk niet getolereerd. Neen, nu was het allemaal ‘extreem-rechts’ ‘bruine pest’ en VB dat het de klok sloeg. Wat een verschil met ‘Allahoe Akhbar’ roepende en messen zwaaiende mensen ‘met een migratie achtergrond’. Dan zal er zo snel mogelijk vermeld worden ‘verward persoon’ ‘geestesziek’ ‘onder psychiatrische begeleiding’, naar keuze. Je zou bijna durven denken dat de MSM dit expres verzweeg.

  3. Het zal nu ondertussen wel stilaan duidelijk zijn dat een groot deel van wat “gevonden” en gecommuniceerd is één groot scenario is. Hollywood kan hier nog iets van leren.
    Er wordt nog aardig wat show verkocht rond de “zoektocht” naar Jürgen Conings.
    Maar ik “vermoed” dat Erik met zijn korte reactie de nagel op de kop slaat.

  4. Tja, wat draagt hij aan wapens? Zowel de FN P90 als het FN pistool gebruiken dezelfde 9 mm munitie. Dat weegt niet veel. Het feit dat er eenzelfde munitie is gevonden als voor een jachtgeweer kan erop duiden dat hij ook een (pump action) shotgun heeft meegenomen. Maar onwaarschijnlijk want te zwaar én weinig effectief. De P90 is een licht, handzaam, compact machinepistool(tje) dat gebruikt wordt door bijvoorbeeld straaljager piloten na een nood- of parachute landing in vijandelijk gebied. Maar géén wapen voor een langer vuurgevecht met speciale eenheden in stedelijk of landelijk gebied. Naar mijn mening is Conings bewapend met het pistool en een automatisch aanvalsgeweer, zoals een Colt M4A1, of een FN15. Een zeer ergonomisch wapen, maar toch een volwaardige NATO-munitie karabijn. Althans die keuze zou ik maken. Het zou dom zijn zich in bos of woud op te houden. Echt verstoppen kan alleen maar in stedelijk gebied.

  5. En als hij nog leeft, dan *moet* hij dood van de overheid. De enige reden dat er zo veel buitenlandse teams ingezet werden bij het zoeken, is niet omdat er te weinig militairen zijn, maar omdat het moeilijk is voor een Belgisch militair om een ander Belgisch militair neer te leggen. Buitenlandse troepen hebben daar minder last mee. Het was niet zo zer een “license to kill” maar een “opdracht”.

  6. OMG. Iemand die onder zo ‘n medicatie staat mag niet dienen in het leger. Hij is al veroordeeld zonder maar iets of iemand iets de weg te leggen. Echte bewijzen zijn er niet tegen die man. Amai in wat een wereld leven wij momenteel.

Plaats een reactie

Delen