Russische rechtbank noemt organisaties Navalny "extremistisch"

De Russische president Vladimir Putin. Photonews.

Uncategorized

Russische rechtbank noemt organisaties Navalny “extremistisch”

Kristof Luypaert

Een rechtbank in Moskou heeft woensdag de organisaties van opposant Aleksej Navalny als “extremistisch” bestempeld. De rechtbank ging daarmee in op een verzoek van het parket. Medewerkers van “extremistische” bewegingen riskeren zware gevangenisstraffen in Rusland. Bovendien kondigde president Vladimir Poetin vorige week een wet af die medewerkers van “extremistische” organisaties verbiedt aan verkiezingen deel te nemen.

Een rechtbank in Moskou boog zich woensdag over het verzoek van het parket om de organisaties van opposant Aleksej Navalny als “extremistisch” te catalogeren. Met die maatregel zou harder opgetreden kunnen worden tegen zijn aanhangers in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van september.

Komanda 29, de ploeg van advocaten die deze organisaties verdedigt, liet op zijn kanaal Telegram weten dat “de rechter vandaag een beslissing wil bekendmaken”.

De rechtbank verwierp ’s morgens minstens negen verzoeken van de verdediging, onder meer het verzoek om het proces niet achter gesloten deuren te houden, meldde het advocatenteam. 

Het Russische parket vraagt drie organisaties gelieerd aan Navalny als “extremistisch” te kwalificeren, waaronder FBK en het netwerk van regionale bureaus van de opposant. FBK stelt de levenswandel en malversaties van de Russische elite aan de kaak en organiseert betogingen en verkiezingscampagnes. Het netwerk van regionale bureaus heeft zichzelf al opgeheven om gerechtelijke vervolging van zijn leden te vermijden. 

Medewerkers van “extremistische” bewegingen riskeren zware gevangenisstraffen in Rusland. Bovendien kondigde president Vladimir Poetin vorige week een wet af die medewerkers van “extremistische” organisaties verbiedt aan verkiezingen deel te nemen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “Russische rechtbank noemt organisaties Navalny “extremistisch””

  1. De uitdrukking “extremistisch” voor de organisaties rondom Aleksej Navalny is nog heel gematigd.
    Als je alle feiten rondom die man zorgvuldig uitpluist (en niet klakkeloos aanneemt wat DS, DM of de VRT ons wil wijsmaken) dan kun je niet anders dan tot het besluit komen dat Aleksej Navalny een CIA pion is.
    De hele zaak was een False Flag Operation, opgezet door de CIA in Langley (Fairfax County, Virginia, United States)

Plaats een reactie

Delen