Qatar als diplomatieke hoeksteen in Gaza

Gebombardeerd huis in Gaza. Photonews

Binnenland politiek

Sam van Rooy (Vlaams Belang): “De islam vormt de grootste bedreiging voor onze vrijheid”

Anton Schelfaut

Volgens Vlaams Parlementslid en Antwerps fractieleider Sam van Rooy (Vlaams Belang) vormt de islam de grootste bedreiging voor onze vrijheid. Dat heeft hij gezegd in een weekendinterview met De Zondag. “De leerstellingen van de islam staan haaks op de waarden van onze vrije samenleving”, klinkt het.

Van Rooy gelooft niet dat de islam kan evolueren, zoals ook het christendom is geëvolueerd. “Er zijn veel stemmen in de moslimwereld die het anders willen. Maar wie dat probeert, wie bijvoorbeeld een liberale moskee opricht, wordt meteen met de dood bedreigd. Dat is het trieste lot van elke islamhervormer”, aldus van Rooy. “De verschillen met het christendom zijn fundamenteel. Zo is de Koran het letterlijke woord van God. Dat kan dus niet veranderen. De Bijbel daarentegen is mensenwerk. Ook de verschillen met het jodendom zijn fundamenteel.”

Het Vlaams Parlementslid meent dat alle openbare uitingen van de islam verboden moeten worden. “Dat betekent: geen subsidies, geen moskeeën, geen Koranscholen, geen hoofddoeken. Wat iemand doet in zijn huiskamer is een ander verhaal. Je kan en moet niemand verbieden om thuis een tapijt te ontrollen”, benadrukt hij. “De islam is een totalitaire ideologie met een religieus randje, en valt dus niet onder vrijheid van religie. Ik vergelijk het met het nazisme en het communisme.”

Coalitie met N-VA

Tot slot wil De Zondag weten of N-VA en Vlaams Belang in 2024 een coalitie zullen vormen. “De N-VA is een machtspartij zoals alle klassieke partijen. Als we samen een meerderheid hebben, dan komt er een coalitie. Ik zou niet weten waarom niet. De Wever heeft vorig jaar zelfs de deur opengezet naar de PS, zijn aartsvijand. Ik zal meer zeggen: als N-VA het niet doet, voorspel ik een opstand in die partij.”

“Als ik het obstakel zou zijn voor een coalitie, dan zet ik graag een stap opzij”, besluit van Rooy.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

25 gedachten over “Sam van Rooy (Vlaams Belang): “De islam vormt de grootste bedreiging voor onze vrijheid””

  1. Dat Sam Van Rooy het belang van Vlaanderen laat voorgaan op zijn persoonlijke politieke ambitie is uiteraard een mooi gebaar.
    Toch zou het jammer zijn deze integere jonge politicus te moeten zien verdwijnen in een of andere hoek van de partij.
    Eerst was Dewinter het struikelblok, nu Dries Van Langenhove, en Sam Van Rooy.
    Het is niet aan andere partijen om te beslissen wie wel of niet een leidinggevend mandaat kan uitoefen bij Vlaams Belang. (indien ze mee gaan regeren).
    Dat zal de kiezer beslissen.

  2. Boeiend zou zijn de Koran voor het gerecht te brengen als persmisdrijf (assisen jury) . Dit boek roept op tot geweld, haat, racisme, ….. meer dan genoeg om het te verbieden.

  3. Bedreiging? Allee Sam: “de islam is toch het geloof van de Vrede” Alleen niet vergeten! “voor al wie zich onderwerpt aan Allah”. Het spreekwoord zegt: een verwittigd (man, vrouw, en whatever) is er drie of meer waard.
    Cairo verklaring 1990, ondertekent door 45 islamstaten:
    Artikel 10 verbiedt expliciet het beoefenen van of bekeren tot een andere godsdienst dan de Islam; artikelen 19 en 22 bespreken straffen voor afvalligen.
    Art. 24: ‘Alle rechten en vrijheden genoemd in de UVRM zijn ondergeschikt aan de Islamitische sharia.’ Hier maken ze wel bij ons altijd gebruik van wat omgekeerd niet kan, met de nodige gevolgen (vervolgingen) in hun landen van oorsprong.
    Hoog tijd om wakker te worden.

  4. ““De islam is een totalitaire ideologie met een religieus randje, en valt dus niet onder vrijheid van religie. Ik vergelijk het met het nazisme en het communisme.” Volledig mee akkoord maar (helaas) wil ook rechts een deel van wat Islam wil …(anti LGBT, drugs, …)

  5. “Anti-LGTB” : als ik zie hoe bv de Regenboogvlag wordt misbruikt, hoe vulgair Pride-parades soms zijn, word je maar anti.
    “Drugs” : sinds wanneer is rechts pro drugs?

  6. Ongelooflijk dat partijen met hun sjoemelpoedels of grijze konijnen die zelfs niet op de lijst stonden zouden bepalen dat politiekers van het VB die democratisch verkozen worden niet zouden mogen deelnemen aan het bestuur! De arrogantie ver voorbij!!!

  7. Hij sluit zich aan bij een eeuwenlange Europese traditie tegen islamisering van onze contreien ; Godfried van Bouillon en de Kruisvaarders, Roland de Roncevaux, Karel Martel, de Spaanse Reconquista over de Moren, het Beleg van Wenen I en II, de slag van Lepanto, de orthodoxe Grieken die de Muzelmanse Ottomanen verdreven uit hun land etc…..Kennelijk hebben de magistraten die het anti-Voorpost vonnis pleegden destijds niet goed opgelet tijdens de lessen Geschiedenis…..;

  8. SVR weet het maar hij kan niets doen,.VB noch NVA kunnen iets doen,de wetten worden in de EU gemaakt .Eerst Orban straffen en dan erdogan binnen halen.Kaal michelleken stond te blinken voor zijn micro om aan te kondigen dat ze goede gesprekken hadden gehad met erdogan,wat willen wij ,Vlamingen dan doen?Zelfs in Frankrijk wordt de RN weggestemd,het is geen Vlaams probleem,jammer.Sam moet blijven als NVA-er gezegd.

  9. De stille en elegante overgang naar een totale controlestaat is momenteel een dringender onderwerp om op te hameren want die gaat veel sneller ons leven verwoesten dan de islam.

  10. Inderdaad, de gelijkenis is treffend. Maar alleen het nazisme wordt veroordeeld. Orban is de baarlijke duivel, maar de islam moeten we respecteren en aanvaarden in Europa. Voor mij mag er gerust een lans gebroken worden voor de aanvaarding van lgbtq+ers – al vind ik de reclame er voor overdreven – en mag Orban in het verdomhoekje. Maar de selectiviteit in verontwaardiging stoort en ergert mij.

  11. Dat is wel heel lang geleden. Maar ja, je zou parallellen kunnen trekken. Al vind ik dat er veel moslims zijn die wel degelijk het verschil kennen tussen het Midden-Oosten en Europa. Mensen die wel degelijk willen meegaan in een progressief wereldbeeld zonder afbreuk te doen van hun spiritualiteit. Jammer genoeg worden die in de wielen gereden van zogenaamde progressieven, die vooral het fundamentalisme propageren. Ook rechters blijken deze obstructie te voeren, door onder ander het boerkaverbod te vernietigen (in Gent dacht ik).

  12. Sam Van Rooy heeft natuurlijk overschot van gelijk.
    Maar het zou hem sieren als hij eens wat dieper in dit probleem duikt. De mosliminvasie is GEEN “natuurlijk” probleem, het is er niet vanzelf gekomen. En het waren ook niet onze KMO werkgevers die bewust moslims hebben geimporteerd als goedkope werkkrachten. En het waren ook niet “arme Afrikanen op zoek naar een betere toekomst”.
    De mosliminvasie in Europa is heel bewust, heel doelgericht georganiseerd en gefinancierd.
    Niet door Europeanen, ook niet door Chinezen of Russen.
    Follow the money.

  13. @Erik. In een democratische rechtstaat kan en mogen regels van religies nooit de grondwet en wetten van een seculiere staat overrulen. Beschavingen die zulks wel gedogen getuigen van decadentie en collectieve zelfmoord van de menselijke ratio. Europa hangt aan de baxter.

  14. @De Block Paul. Een cluster die steunt op 55 % van de stemmen, behaald door de optelsom van het aantal uitgebrachte stemmen op zes minderheidspartijen is een relatieve meerderheid, vermits ze niet tot stand kwam door een mandaat verstrekt door de kiezer, maar door extra electorale manoeuvres. Wanneer na de eerste stembusgang geen effectieve meerderheid (+50 %) het licht zag, vereist een democratisch kiessysteem, een tweede stembusgang tussen de twee grootste partijen. De essentie van democratische verkiezingen is de kiezer het laatste woord te verlenen bij de keuze van de regeringsleider. In België en Vlaanderen worden de rechten van de kiezer flagrant en formeel geschonden door de oligarchie van partijvoorzitters die achter de rug van de kiezer gaan konkelfoezen om de stembusuitslag te manipuleren en desnoods te vervalsen. In mensentaal frauderen.

Plaats een reactie

Delen