Demir vraagt federale regering om mee in cassatie te gaan tegen Klimaatzaak

Demir zegt zich te verzetten tegen "opgelegde de-industrialisering". Photonews

Uncategorized

Slechts 7 gemeenten bieden extra plaatsen voor asielzoekers aan, Francken: “Draagvlak is volledig weg”

Anton Schelfaut

Nog maar weinig steden en gemeenten hebben gehoor gegeven aan de oproep van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) om extra lokale opvanginitiatieven (LOI’s) aan te bieden. Tot nu toe hebben slechts zeven lokale besturen in totaal 26 plaatsen aangeboden. Dat blijkt uit het antwoord van Mahdi op een vraag van N-VA-Kamerlid Darya Safai.

Volgens N-VA-Kamerlid en voormalig staatssecretaris Theo Francken, die eerder al voorstelde om de LOI’s stop te zetten, tonen de cijfers aan dat het draagvlak weg is. “De mensen geloven niet meer in dit model. Er is al zoveel jaren crisis en niets raakt opgelost. Heel wat gemeentebesturen hebben de moed opgegeven. Daar is niets onmenselijks aan, het is gewoon realistisch.”

Francken meent dat de LOI’s ook een aanzuigeffect creëren. Bovendien zijn heel wat landen van die manier van opvang aanbieden afgestapt. Hij refereert onder meer aan Duitsland, waar men enkel nog collectieve opvang aanbiedt. “Dit sterkt ons in de overtuiging dat we moeten nadenken over een ander model.”

Jojo-beleid

Het kabinet-Mahdi gelooft dat het “jojo-beleid” van de voorbije jaren een impact heeft op de bereidheid van steden en gemeenten. De voorbije jaren werd hen eerst gevraagd om plaatsen op te bouwen, daarna werden ze verplicht om plaatsen te sluiten en nu vragen we weer om plaatsen te openen, klinkt het. “De lokale besturen hebben nood aan zekerheid en ik moet trachten hun vertrouwen terug te winnen. Dat gaat niet van vandaag op morgen en ik begrijp dat. Beloftes breken zoals in het verleden werd gedaan ligt niet in mijn aard”, zegt de staatssecretaris.

Volgens Mahdi kan je met lokale en kleinschalige opvang tot een betere integratie komen, die bovendien goedkoper is. “De N-VA pleit dus eigenlijk voor extra collectieve centra. Ik weet eerlijk gezegd niet of de inwoner van Lubbeek of Antwerpen liever een collectief centrum heeft voor vluchtelingen, dan kleinschalige opvang die mensen helpt sneller te integreren”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Slechts 7 gemeenten bieden extra plaatsen voor asielzoekers aan, Francken: “Draagvlak is volledig weg””

Plaats een reactie

Delen