(Shutterstock)

(Shutterstock)

Cultuuroorlog

Studenten aan Oxford laten afbeelding van de Queen verwijderen “omdat zij koloniale geschiedenis vertegenwoordigt”

Pieter Van Berkel

Studenten aan Magdalen College, een college aan de Universiteit van Oxford, laten een portret van de Britse koningin weghalen omdat “zij de recente koloniale geschiedenis vertegenwoordigt”.

Leden van de ‘Middle Common Room’ (MCR), die is voorbehouden aan studenten die postdoctorale studies volgen, kozen ervoor om de afbeelding uit de ruimte te verwijderen. De beslissing kon op een ruime meerderheid binnen de MCR rekenen.

“Voor sommige studenten vertegenwoordigen afbeeldingen van de monarch en de Britse monarchie de recente koloniale geschiedenis”, werd opgetekend in de notulen van de vergadering.

“Absurd”

De beslissing werd al snel onder vuur genomen door Gavin Williamson (Con.), de Britse minister van Onderwijs. “Dat de studenten een foto van de koningin verwijderen is gewoon absurd”, tweette Williamson. “Zij is het staatshoofd en een symbool van wat het beste is aan het Verenigd Koninkrijk. Tijdens haar lange regeerperiode heeft ze onvermoeibaar gewerkt om de Britse waarden van tolerantie, inclusiviteit en respect over de hele wereld te promoten.”

Dina Rose, de voorzitter van het college, benadrukt dat de beslissing niet door het college zelf werd genomen, maar zegt ook dat de MCR het recht behoudt om de afbeelding te verwijderen.

“De MCR vertegenwoordigt het college niet”, aldus Rose. “Een paar jaar geleden, rond 2013, kochten ze een afdruk van een foto van de koningin om hun gemeenschappelijke ruimte te versieren. Ze hebben onlangs gestemd om het weg te halen. Beide beslissingen zijn hun eigen beslissingen, niet die van het College. Magdalen is een groot voorstander van vrije meningsuiting en politiek debat, en van het recht op autonomie van de MCR. Misschien zullen ze stemmen om het weer op te hangen, misschien ook niet. Ondertussen zal de foto veilig worden opgeborgen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

1 gedachte over “Studenten aan Oxford laten afbeelding van de Queen verwijderen “omdat zij koloniale geschiedenis vertegenwoordigt””

Plaats een reactie

Delen