Hendrik Bogaert richt eigen partij op | PAL X

Hendrik Bogaert. Photonews

Uncategorized

’t Scheldt moet artikels over Open Vld-woordvoerder Zelfa Madhloum verwijderen

Anton Schelfaut

Gert Van Mol is in kort geding veroordeeld tot het verwijderen van beledigende artikels over Open Vld-woordvoerder Zelfa Madhloum op de satirische website ’t Scheldt. “De vrijheid van meningsuiting vormt een vrijbrief om kritiek te uiten, niet om te beledigen”, oordeelde de rechter. Dat schrijft De Morgen.

Open Vld-woordvoerder Zelfa Madhloum trok begin dit jaar naar de rechtbank nadat ’t Scheldt haar in een satirisch artikel een “sjoemelpoedel” had genoemd. Eerder kreeg ze ook al politiebewaking na een doodsbedreiging. Al de artikels over Madhloum verschenen onder pseudoniem, maar verschillende media vermoeden dat Gert Van Mol achter ’t Scheldt zit. Hij blijft zijn betrokkenheid evenwel ontkennen. Vanwege het gebrek aan verantwoordelijke uitgever oordeelt de rechter dat Madhloum zich terecht tot Van Mol richt.

De rechtbank bestempelt de artikels nu als beledigend. “De vrijheid van meningsuiting vormt een vrijbrief om kritiek te uiten, niet om te beledigen”, klinkt het. Pol Deltour van de Vlaamse Vereniging van Journalisten reageert verbaasd in De Morgen. “Men kan veel en terechte bedenkingen hebben bij het soort journalistiek van ‘t Scheldt, maar beledigen op zich is niet onwettig. De grens ligt bij het oproepen tot haat en geweld.”

De artikels over Madhloum werden na de eerste zitting reeds verwijderd, maar nu moeten ook alle verwijzingen op sociale media verdwijnen. Ook mag de site geen nieuwe artikels plaatsen die dezelfde claims bevatten. “Daarmee zit de rechter gevaarlijk dicht bij preventieve censuur, iets wat de grondwet uitdrukkelijk verbiedt”, aldus Deltour.

De rechter legt dwangsommen van 500 euro per dag op vanaf de betekening van het vonnis aan Van Mol.

“Gerecht lekt vonnis aan De Morgen”

“Beste Vrienden, Vijanden en Anderen… als Bruno Struys (journalist bij De Morgen, red.) het vonnis in de zaak Zelfa Madhloum versus ‘tScheldt NIET van Zelfa Madhloum heeft en NIET van ‘tScheldt, dan is er maar 1 instantie die een vonnis lekt… Uw aller Justitie”, schrijft de satirische website. “Terwijl niemand bij ‘tScheldt beschikt over een vonnis, niet intern, noch extern, publiceerde Bruno Struys op 25 juni 2021 in De Morgen elementen uit het vonnis waarvan hij, volgens eigen zeggen, een kopie in bezit heeft. Sta ons toe, nogmaals te zeggen… de gesubsidieerde Regimepers en Justitie zijn ziek.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

15 gedachten over “’t Scheldt moet artikels over Open Vld-woordvoerder Zelfa Madhloum verwijderen”

  1. Justitie zit duidelijk, en van langs om meer op een andere golflengte dan de burger. Rechters zouden moeten kunnen verkozen worden. Zoals in de US. Nu zitten de rechtbanken, of liever krombanken, vol vergenoegde statutair benoemde ambtenaren, die al iets zwaar moeten hebben mispeuterd om een sanctie te krijgen laat staan buiten te vliegen. Als ze daarbij de gepaste partijkaart hebben of behoren tot een of andere loge is er bijna niets aan te doen. In ieder geval staat de burger van langs om meer wantrouwig tegenover die kaste.

  2. Hoe moet je een dergelijke persoon dan noemen. Corrupte gangster, politieker, zakkenvuller, mischien moeten wij in deze dictatuur een lijst laten opstellen voor eelke woorden al dan niet gebruikt mogen worden. Een misdadiger is zij in ieder geval ondanks de bezcherming die zij geniet van gaar politieke medeplichtigen

  3. Eind jaren negentig zag ik een diplomaat de spreiding in wat men democratieën noemt als volgt vatbaar omschrijven; “aan de ene kant de echte democratie zoals in Zwitserland en aan het ander uiterste de meer of minder maffiose en corrupte “zelfverklaarde” Belgische democratie. Het is veel erger geworden niet alleen politiek maar ook de andere machten zijn gecorrumpeerd en verziekt, ondergeschikt gemaakt aan een zich verrijkende nomenclatura die alles behalve het belang en de rechten van haar bevolking beoogd. Wetten en uitspraken worden misbruikt om het volk, zijn waarden en meningen te knechten, te kneden en te ketenen, te onderwerpen en te misbruiken niet om het te bevrijden, te verrijken, te verheffen, te ont-slaven, of te verlichten. Dit nog een democratie noemen is heiligschennis. Soms moet men voor zijn vrijheid vechten, er is een belangrijke basis in de bevolking die moe getergd is, het is wachten op de vonk. De CCC was in hun gloriedagen met maximum 33 man en de staat wankelde, 1000 man is een revolutie. Zolang moeten we de objectieve media, Doorbraak, Pallieterke, Palnews, tScheldt, Elsevier, die Junge Freiheit, Valeurs actuelles, Charlie Hebdo, etc koesteren wat net als Samizdat ten tijde van die andere dictatuur die de controverse en de kritiek niet verdroeg en teniet ging in de eigen gruwel en onzin houden ze het vuur levendig de verlichting hoog en de geest helder.

  4. Justitie, politiek, regimemedia en onderwijs bestaan vooral om vrijheidsstreven en gezond verstand (zogenaamd rechts) aan banden te leggen.
    Het is des te griezelig omdat ze een pact met de mohammedanen hebben gesloten.

  5. De rechter heeft het fout, beledigen, hoewel niet aangemoedigd, mag wél. Eigenlijk is die rechter incompetent en zit hij niet op zijn plaats. De kleuterschool lijkt me alvast een goed begin voor deze rechter. En ere wie ere toekomt, bravo voor Paul Deltour.

Plaats een reactie

Delen