Ter illustratie (Shutterstock)

Ter illustratie (Shutterstock)

Uncategorized

Terreurgroep al-Shabaab vermoordt drie mensen bij aanval op bus in Kenya

Sonja Dahlmans

De islamitische terreurgroep al-Shabaab heeft drie mensen gedood bij een aanval op een bus in Mandera, een stad in het noordoosten van Kenya.

Twee bussen werden op 7 juni in de val gelokt. Dit gebeurde op de weg tussen twee dorpen, Olla en Sarman, in. Drie mensen werden gedood en meerderen raakten gewond. Onder de drie doden waren twee veiligheidsfunctionarissen. Deze wilden de buspassagiers beschermen en werden toen doodgeschoten. De bussen werden begeleid door een politie-escorte.

In het gebied is er geen mobiel telefoonnetwerk. Dit werkt in het voordeel van de aanvallers, omdat hulp vragen er nauwelijks mogelijk is. Tevens kost het de politie veel tijd voor zij kunnen reageren op een aanslag.

Volgens een geestelijke waren de aanvallers waarschijnlijk op zoek naar christelijke reizigers die niet uit het gebied komen. “Er is angst voor gelovigen in het noordoosten van Kenya, sinds de oorlog uitbrak aan de grens van Israël. Wij horen mensen van hier in het openbaar zingen over het kwaad van Israël, Amerika en christenen. Niemand voelt zich nog veilig in de dorpen of onderweg.”

Nathan Johnson van International Christian Concern wijst erop het noordoosten van Kenya al een aantal jaren een broedplaats is voor terrorisme. Radicale islamitische groepen proberen hier in het gebied een eigen bolwerk te realiseren. Volgens Johnson zou dit als een afstraffing gezien worden voor de bemoeienis van Kenya om in Somalië te helpen de democratie te vestigen.

Christenen zijn een specifiek doelwit van dergelijke aanvallen. Twee maanden geleden werden vijf mensen gedood en raakten verschillende mensen gewond bij een aanval op een bus. De bus reed toen over een geïmproviseerde bom in het grensgebied tussen Kenya en Somalië.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

Plaats een reactie

Delen