Teruggekeerde Syriëstrijdster Noura Firoud vrij onder voorwaarden in afwachting van proces in beroep

Moslimvrouw protesteert in Londen tijdens een manifestatie op 24 januari 2014. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Teruggekeerde Syriëstrijdster Noura Firoud vrij onder voorwaarden in afwachting van proces in beroep

Kristof Luypaert

De Brusselse Kamer van inbeschuldigingstelling heeft de teruggekeerde Syriëstrijdster Noura Firoud vrijgelaten onder voorwaarden. Dat meldt haar advocate, meester Caroline Heymans. Firoud was op 3 juni door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf, en de rechtbank had toen haar onmiddellijke aanhouding bevolen. Firoud ging echter in beroep tegen dat vonnis en is nu vrijgelaten in afwachting van haar proces in beroep.

Noura Firoud was in 2013 op 17-jarige leeftijd naar Syrië getrokken en was de levenspartner van Sharia4Belgium-kopstuk Houssien Elouassaki. Toen die sneuvelde, trad ze in het huwelijk met een andere Vilvoordse Syrië-strijder, Ali Houdaifa Ammi. Die is vermoedelijk ook om het leven is gekomen. 

https://redactie.palnws.be/2021/05/levenspartner-sharia-4-belgium-kopstuk-noura-firoud-pleit-vrijspraak/
LEES OOK DIT ARTIKEL OVER DEZE ZAAK

De rechtbank veroordeelde haar in februari 2019 bij verstek tot vijf jaar cel, maar Firoud verbleef op dat moment nog in Syrië en was spoorloos. In augustus bood ze zich aan bij de Turkse autoriteiten, waarna ze midden oktober is overgebracht naar België en verzet aantekende tegen dat vonnis.

Rechtbank hechtte geen geloof aan verklaringen

Volgens Firoud was ze naar Syrië getrokken, niet uit jihadistische overtuiging maar om te ontsnappen aan een moeilijke thuissituatie. Ze zou ook niet geweten hebben wat haar daar te wachten stond. Eenmaal in Syrië is ze naar eigen zeggen meteen opgesloten. Ze zou ook mishandeld zijn en moest trouwen met Ali Houdaifa. Ze zou door hem meermaals verkracht zijn en kreeg uiteindelijk drie kinderen.    

De rechtbank hechtte in juni weinig geloof aan haar verklaringen. De rechter wees erop dat ze zich in de telefonische contacten met haar familie nooit negatief had uitgelaten over haar verblijf in Syrië. Ook had ze nooit een vluchtpoging ondernomen.

Ze heeft daarentegen wel een gezin gesticht en zoveel mogelijk financiële middelen proberen te verwerven als echtgenote van Ali Houdaifa. Bovendien had ze volgens de rechtbank haar terugkeer naar België zo lang mogelijk uitgesteld.


https://redactie.palnws.be/2021/06/barbara-pas-vb-terugkeer-is-vrouwen-hallucinant-en-volslagen-onverantwoord/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

4 gedachten over “Teruggekeerde Syriëstrijdster Noura Firoud vrij onder voorwaarden in afwachting van proces in beroep”

  1. Teruggekeerde Syriëstrijdster, poco terminologie voor islamitische strijder (moudjahidine). U merkt het moslimterroristen worden hoffelijk behandeld in tegenstelling met wijlen Jürgen Conings en andere slachtoffers van Belgische beleids- en/of overheidsdiensten.

  2. De aanslagen luchthaven Zaventem en metro Brussel, en kleinere… daar hebben de magistraten, politici en anderen geen herinnering meer aan. De EU, VN, Build Back Better, Big Reset, zeggen: meer, meer, meer, vreemdelingen, moslims en vaccinaties.

Plaats een reactie

Delen