Vrouwe Justitia. Foto Shutterstock.

Vrouwe Justitia. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Tot 10 jaar cel voor bende drug- en wapenhandelaars uit Tsjetsjenië en Marokko

Ruben Notteboom

De Brusselse correctionele rechtbank heeft vrijdag negen mensen veroordeeld voor gevangenisstraffen van drie tot tien jaar. Alle negen maakten deel uit van een criminele organisatie die drugs en wapens verhandelde. Daarnaast beroofden ze ook andere drugbendes en waren ze bekend voor hun gewelddadige modus operandi. Hun verdediging beweerde dat het onderzoek nietig was, maar de rechtbank was het daar niet mee eens. De rechtbank verklaarde ook 2.437.000 euro verbeurd die de organisatie illegaal had verworden.

Het onderzoek naar de bende begon in juni 2018. In het kader van een ander gerechtelijk onderzoek vond de politie vier pistolen in de kelder van een flat aan de Akenkaai. De wapens bleken legaal te zijn. Ze waren aangekocht in Slovakije. Men had de wapens echter omgebouwd tot een zwaarder kaliber, wat wel illegaal is.

Gevonden wapens en DNA-onderzoek leidden de speurders tot Tsjetsjeense M.M.

Na een DNA-onderzoek kwam de politie een 36-jarige Tsjetsjeen, M.M., op het spoor. Hij verbleef toen nog in de gevangenis, maar werd later met een enkelband vrijgelaten. Hij trok onder elektronisch toezicht in bij zijn vriendin in de flat aan de Akenkaai. De politie hield hem in de gaten en zette onder andere afluisterapparatuur in.

Uit de opnames bleek dat hij verschillende wagens had besteld met geheime compartimenten. Dergelijke compartimenten worden vaak gebruikt in het criminele milieus om drugs, documenten of wapens te verbergen. Een voorbeeld kunt u hier vinden. Die wagens werden later onderschept en pas na nauwkeurig onderzoek kon men het geheime compartiment vinden.

M.M. had Marokkaanse handlanger, K.A.

Daarnaast konden speurders op de opnames horen dat hij handelde in drugs en vuurwapens. In mei 2019 organiseerde hij zelfs een overval op een andere drugsbende, waarbij een lading van 50 kilogram drugs werd gestolen.

M.M. werkte ook samen met K.A., een andere verdachte van Marokkaanse origine. Samen wisten ze 281 kilogram cocaïne het land in te smokkelen via de haven van Antwerpen. Tijdens een politierazzia in juni 2019 vond de politie nog 163 kilo cocaïne. In de woning van de ouders van M.M.’s vriendin, in Verviers, werd ook de ronde som van 762.000 euro gevonden. K.A. beschikte in Marokko nog over een bankrekening waarop 1,4 miljoen euro stond.

Celstraffen voor alle leden

M.M werd vrijdag veroordeeld tot 10 jaar cel, en K.A. tot 8 jaar cel. De andere leden van de organisatie, bijvoorbeeld de broer en vriendin van M.M., werden gevangenisstraffen van 3 tot 5 jaar opgelegd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “Tot 10 jaar cel voor bende drug- en wapenhandelaars uit Tsjetsjenië en Marokko”

Plaats een reactie

Delen