Een terrorist. Foto Shutterstock.

Een terrorist. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Twee IS-terroristen krijgen 6 jaar celstraf voor voorbereiding aanslag

Ruben Notteboom

Twee mannen uit Zoetermeer zijn veroordeeld voor zes jaar cel omdat ze aanslagen aan het beramen waren in Nederland. Ze zouden dat gedaan hebben in naam van de Islamitische Staat (IS).

De mannen werden op 25 november 2019 aangehouden door de politie na een infiltratietraject. Het betreft twee mannen van 22 en 26 jaar oud. Het Openbaar Ministerie van Nederland vorderde vorige maand in Rotterdam celstraffen van negen jaar. De rechtbank gaf ze echter een lichtere straf.

Terreurpropaganda van IS aangetroffen

De beklaagden waren in het bezit van jihadistisch propagandamateriaal; zoals preken, videomateriaal van marteling en onthoofding, teksten… Ze luisterden zeer vaak naar gezongen verzen waarin men oproept om aanslagen te plegen om zich zo mentaal voor te bereiden.

Maar de planning ging verder dan enkel mentale voorbereiding. Ze wilden explosieven samenstellen om zichzelf op te blazen. De rechtbank wil ze daarom zes jaar laten opsluiten. Daarnaast legt de rechtbank gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregelen op, zodat ze na hun straf onder toezicht blijven staan en hun vrijheid voorwaardelijk is.

“Kans recidive zeer hoog”

Gedragsexperten beweren dat de kans op recidive zeer hoog is. Daarom vinden ze het fundamenteel dat de beklaagden tijdens en na de straf goed begeleid worden om te voorkomen dat ze toch nog een aanslag kunnen plegen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

3 gedachten over “Twee IS-terroristen krijgen 6 jaar celstraf voor voorbereiding aanslag”

  1. Authentieke moslimterroristen. Met discretie gearresteerd en niet fysiek geëlimineerd. Maar ook geen Vivaldi regering en geen OVLD minister van justitie noch een CD&V minister van Binnenlandse Zaken. En last but not least, geen paus van de virologen betrokken partij. In Nederland verliep het dus op een beschaafde manier in tegenstelling met het maffia land Belgistan.

Plaats een reactie

Delen