(Photonews)

(Photonews)

Binnenland politiek

Vakbonden en werkgevers bereiken akkoord

Pieter Van Berkel

Vakbonden en werkgevers hebben maandagnacht een akkoord bereikt over een reeks sociale dossiers. De minimumlonen gaan omhoog, landingsbanen worden mogelijk vanaf 55 jaar, SWT blijft mogelijk en er kunnen meer overuren gemaakt worden tegen een gunstig tarief.

De groep van tien hield maandagnacht een marathononderhandeling. De regering en de achterban van de sociale partners moeten hun fiat wel nog geven. Zowel werknemers als werkgevers spreken van een evenwichtig akkoord.

De minimumlonen worden stapsgewijs verhoogd, een belangrijke eis van de vakbonden. In april 2022 worden deze opgetrokken naar ruim 1.700 euro. Dat komt voor sommige werknemers neer op een bruto loonsverhoging van 76 euro per maand. Netto hopen de vakbonden dat van die opslag zo’n 90 procent zal overblijven. In twee latere fases komt daar telkens 35 euro bruto bij. De sociale partners hopen dat men telkens 50 euro meer netto overhoudt. De regering moet dat laatste wel ondersteunen met extra fiscale maatregelen.

SWT blijft voor bedrijven in moeilijkheden mogelijk vanaf 60 jaar. Het ABVV wilde die leeftijd laten zakken, maar die eis haalde het niet. Wie op SWT gaat moet tot 62 jaar beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt, of een loopbaan van 42 jaar achter de rug hebben.

Oudere werknemers zullen in landingsbanen kunnen stappen: een vorm van tijdskrediet – halftijds of vier vijfde – om langer aan de slag te kunnen blijven . Dat zal kunnen vanaf 55 jaar.

Overuren

De corona-overuren, in het leven geroepen tijdens de coronacrisis voor sectoren die het erg druk hadden, worden herdoopt tot relance-uren. Ze zullen worden uitgebreid naar alle bedrijven en alle sectoren, zodat tot eind 2022 120 extra uren vrijwillig overwerk mogelijk worden aan een voor zowel werknemers als werkgevers fiscaal gunstig regime.

Er komt meer tijd om de aanvullende pensioenen voor arbeiders en bedienden gelijk te trekken: tot 2030 in plaats van 2025. Een deel van de toekomstige loonmarges zal worden besteed aan die harmonisering. Vanaf de volgende loonakkoorden wordt het een verplichting in sectoren waar een verschil is tussen bedienden en arbeiders.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen