Van Quickenborne wil strengere wapenwet: "Ik heb begrepen dat vooral rechtsextremistische hoek dat achterpoortje gebruikt"

Vincent Van Quickenborne (Open Vld) tijdens zijn maidenspeech als Minister van Justitie.

Binnenland politiek

Van Quickenborne wil strengere wapenwet: “Vooral rechtsextremisten gebruiken dat achterpoortje”

Kristof Luypaert

Naar aanleiding van een onderzoek van het Vlaams Vredesinstituut kondigt Minister Van Quickenborne (Open Vld) aan dat hij de achterpoortjes in de wapenwet wil sluiten. Vijftien jaar na de verstrenging van de Wapenwet zit het bezit van vuurwapens weer in stijgende lijn. Althans dat zegt het Vlaams Vredesinstituut. Volgens Van Quickenborne zouden rechtsextremisten zonder vergunning met zware wapens gaan schieten in schietclubs.

Tienduizenden Vlamingen zouden vandaag overwegen voor het eerst of opnieuw een vuurwapen te kopen. Toenemende onveiligheidsgevoelens zouden daarbij een belangrijke rol spelen.

Hoewel minister van Justitie Vincent Van Quickenborne erop wijst dat België al een strenge wapenwet heeft lijkt hij toch geneigd tegemoet te komen aan de eisen van de anti-wapenlobby.

“Toch denk ik dat het noodzakelijk is om de achterpoortjes in de wet te sluiten”, zegt de minister.

“Ik zie er op dit ogenblik twee. Het eerste is dat men nog altijd zonder vergunning occasioneel kan gaan schieten in een schietclub. Dat betekent dat men ook kan schieten met zware wapens. Ik heb begrepen dat vooral de rechtsextremisten dat achterpoortje gebruiken.”

Daarnaast moet volgens Van Quickenborne de controle nog scherper. “Vandaag is er vooral papieren controle, met papieren registers. Als we dat kunnen digitaliseren, kunnen we zorgen dat een wapenvergunning meteen wordt ingetrokken als iemand op de OCAD-lijst komt.”

Van Quickenborne wil naar eigen zeggen snel werk maken van de bijsturingen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

13 gedachten over “Van Quickenborne wil strengere wapenwet: “Vooral rechtsextremisten gebruiken dat achterpoortje””

  1. Blijven die geweren dan niet op de club zelf?
    Dus ik zie niet in hoe dit een “achterpoortje” is.

    In de praktijk zal men wel weer strenger optreden tegen de brave burger die zich aan alle regels houdt.

    We hebben al een heel strenge wapenwet, maar elk incident is blijkbaar voldoende om nog extra regeltjes op te leggen.

  2. De nadruk ligt weeral bij “de rechtsextremisten”. Dat moslims schietkampen houden in de Ardennen en wapens dealen in Brussel en Luik is voor de woke Quiki geen probleem.

  3. Jihadisten die hebben geen achterpoortjes nodig, die worden straks met het vliegtuig vanuit Turkije en Syrië terug gehaald. Er circuleren meer wapens in Molenbeek dan in gans Vlaanderen, maar Q zal de wapenwet aanpassen omdat rechtsextremisten ze gebruiken…begrijpe wie kan.

  4. quickie moet zijn moslim terroristjes te vriend te houden,zij mogen niet op verzet stuiten de dag dat ze het hier willen overnemen.Quickie gelijkt meer en meer op Beria,de minister die in Rusland miljoenen doden op zijn kerfstok heeft ten tijde van Stalin.Hij heeft dezelfde stomme kop

  5. Het is ondertussen wel duidelijk dat de Quick zich vooral tegen eigen volk keert. Ik denk dat de VLD met hem een PVDA-mol in zijn midden heeft. Zijn poging om alles wat hem niet zint een haatmisdrijf te noemen is daar het bewijs van

  6. Uit Quikenbommel zijn commentaar blijkt dat vooral rechtsextremisten zich braaf aan de regeltjes houden. Dit in tegenstelling tot moslims en linkse BLM-adepten, die schieten op straat en/of plunderen erop los.
    En wat er mis is aan gaan schieten in een schietclub met de wapens van die schietclub zie ik ook niet onmiddellijk. Binnenkort een rijbewijs nodig om in de botsautootjes te rijden ?

  7. Kom hier in Limburg maar eens zoeken achter wapens, je zou versteld staan wat onze vrienden nieuwe Belgen in huis hebben. Als je zoekt dan vindt je alles. Maar dan worden onze hardwerkende vrienden gestigmatiseerd, en komt ons Elsje in actie. Keytsmannekke moet het hebben van zulke feiten.

Plaats een reactie

Delen