Ben Weyts (Photonews)

Ben Weyts (Photonews)

Uncategorized

Vanaf volgend schooljaar elk jaar taalscreening in kleuterschool

Pieter Van Berkel

Vanaf volgend schooljaar wordt er elk jaar in de derde kleuterklas tussen 10 oktober en 30 november een taalscreening afgenomen bij alle kinderen. Dat kondigt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) aan.

Kinderen die aan de lagere school beginnen met een taalachterstand, lopen vaak ook achterstand op andere gebieden op. Nu de leerplichtleeftijd verlaagd is naar vijf jaar, moeten alle kinderen naar de derde kleuterklas. Bijgevolg kan zou men de taalachterstand bij alle kinderen tijdig kunnen detecteren.

De data zijn gekozen zodat de kinderen na de zomervakantie de tijd hebben om in te lopen, maar er ook nog voldoende tijd overblijft in het schooljaar om leerlingen met een taalachterstand bij te spijkeren. Blijkt de achterstand op het einde van de kleuterklas alsnog te groot, dan kan de klassenraad adviseren om de overstap naar de lagere school uit te stellen. Als ouders dat advies naast zich neerleggen, dan krijgt het kind in het eerste leerjaar een taalintegratietraject, zoals een taalbadklas, opgelegd.

Het instrument voor de taalscreening wordt in juli kant-en-klaar bezorgd aan de scholen, met een handleiding.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

1 gedachte over “Vanaf volgend schooljaar elk jaar taalscreening in kleuterschool”

  1. En wie gaat opdraaoen voor de kosten van het taalintegratietraject voor het kind waarvan de ouders het advies om de overstap uit te stellen naast zich neerleggen?

Plaats een reactie

Delen