Frank Vandenbroucke (Photonews)

Frank Vandenbroucke (Photonews)

Uncategorized

Vandenbroucke wil Sciensano-cijfers vrijgeven, maar zonder namen van ziekenhuizen

Pieter Van Berkel

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil de Sciensano-cijfers over covid-opnames en -overlijdens in ziekenhuizen vrijgeven, maar zonder de namen van de specifieke ziekenhuizen.

Sciensano kreeg deze week heel wat kritiek omdat het niet met cijfers over de ziekenhuisopnames en overlijdens ten gevolge van het coronavirus over de boeg kwam. Volgens het wetenschappelijk instituut zijn de cijfers erg ruw en niet geschikt om ziekenhuizen met elkaar te vergelijken.

Vandenbroucke zei donderdag in de Kamer dat hij Sciensano niet de opdracht had gegeven om de cijfers niet vrij te geven. Wel begreep hij naar eigen zeggen de argumenten die werden aangevoerd.

De minister stelde voor de FOD Volksgezondheid te vragen om de coronacommissieleden de cijfers te geven, maar dan wel zonder de namen van de ziekenhuizen erbij. Het zou dan gaan om de ruwe gegevens van ziekenhuisopnames, zoals de gemiddelde leeftijd en het geslacht van de patiënten, de duur van het verblijf, een eventuele opname op intensieve zorgen, en mogelijke onderliggende aandoeningen. Die zouden gegroepeerd kunnen worden per provincie.

“Voor een echt wetenschappelijke en epidemiologische analyse van die mortaliteitscijfers is echt wat meer tijd nodig, net als bijkomende analyses van Sciensano”, aldus Vandenbroucke.

De oppositie nam geen genoegen met het voorstel. Volgens Frieda Gijbels (N-VA) zijn de ruwe cijfers niet voldoende voor de bijzondere coronacommissie om haar werkzaamheden te voltooien en aanbevelingen te schrijven.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

3 gedachten over “Vandenbroucke wil Sciensano-cijfers vrijgeven, maar zonder namen van ziekenhuizen”

Plaats een reactie

Delen