Petra De Sutter (Photonews)

Petra De Sutter (Photonews)

Binnenland politiek

Vierde telecomspeler zou prijzen met 13 procent doen dalen

Pieter Van Berkel

Een vierde telecomspeler naast Telenet, Proximus en Orange zou de prijzen voor internet, televisie en gsm met 13 procent doen dalen. Dat schrijft De Morgen op basis van een studie van het Overlegcomité.

Bij de veiling van de frequenties voor het 5G-netwerk wil de federale regering een deel van het netwerk voorbehouden voor een nieuwe speler. Daarmee hoopt ze de markt open te breken, met lagere prijzen voor de consument als gevolg.

Minister van Telecom Petra De Sutter (Groen) bepleitte een opening voor een vierde operator. Ze zou echter tegenkanting krijgen van de deelstaten. Vlaanderen zou bezorgd zijn om concurrentieverstoring. In Franstalig België is men bezorgd om vermeende effecten op het milieu en gezondheid.

Uit een bijkomende studie blijkt dat een vierde consument, en de prijzenoorlog die daarmee zou ontstaan, de telecomprijzen met gemiddeld 13 procent zou doen dalen. De groei van het aantal verbindingen wordt tegelijkertijd op 10 procent geschat.

Wel zouden de winsten van de operatoren op mobiele diensten zo’n 40 procent dalen. Het energieverbruik stijgt met 15 procent en het stralingsniveau neemt toe. In Brussel, dat zeer strenge normen oplegt, vormt dit een probleem.

“Ik respecteer de autonomie van de regio’s. Als één regio absoluut geen vierde speler wil, dan zit het dossier geblokkeerd”, zegt De Sutter. “Tegelijk is dit een unieke kans. De veiling legt de toekenning van het spectrum voor twintig jaar vast. Als we nu de deur naar een vierde speler sluiten, dan installeren we de facto een ’tripolie’.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen