Bron: Shutterstock

Binnenland politiek

Vlaams Belang wil gratie voor veroordeelde Catalaanse leiders

Wannes Neukermans

Nadat het nieuws bekend raakte dat de Spaanse regering overweegt om de 12 Catalaanse leiders die in 2017 veroordeeld werden gratie te verlenen. Ze werden toen veroordeeld voor het organiseren van een onafhankelijkheidsreferendum. Ook het Vlaams Belang roept op tot gratie. Vlaams parlementslid Kristof Slagmulder ondervroeg minister-president Jan Jambon (N-VA) hierover in de commissie Buitenlands Beleid. “Vlaanderen moet het recht op zelfbeschikking van Catalonië consequent ondersteunen en zich om het lot van de politieke gevangen blijven bekommeren”, aldus Slagmulder.

De drie Catalaanse onafhankelijkheidspartijen kondigden op 17 mei aan een nieuwe Catalaanse regering te vormen. Het links-republikeinse ERC, het ‘Junts per Catalunya’ van Carles Puigdemont en de linksere partij CUP willen unaniem onafhankelijkheid voor Catalonië. In het uiteindelijke regeerakkoord staat een nieuw onafhankelijkheidsreferendum voorop. Er wordt weliswaar instemming van Madrid gezocht om een herhaling van het referendum uit 2017, dat de Spaanse regering als ongrondwettelijk beschouwde, te vermijden.

Eerste stap richting volwassen houding

“Intussen zet de Spaanse regering van Pedro Sánchez eindelijk een voorzichtige eerste stap richting een meer volwassen houding nu ze de leiders gratie wil geven”, reageert Slagmulder. “Het valt echter af te wachten of Sánchez zal kunnen weerstaan aan het protest tegen dat voornemen.”

Vlaams Belang roept nu ook de N-VA op om zich opnieuw in te zetten voor de Catalaanse kwestie. In het verleden bleek de partij daar alleszins toe bereid. Het waren zij die de gevluchte Carles Puigdemont in 2017 onderdak boden en vanuit de federale regering zich uitspraken tegen het vertoonde Spaanse geweld.

Momenteel is er echter een andere regering, waarvan het niet zeker is dat ze de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd steunen. Er werd onlangs namelijk ook nog een ‘memorandum of understanding’ gesloten tussen de Belgische en Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, om de Spaans-Belgische relaties een nieuw leven in te blazen. “Ik denk niet dat federaal minister Wilmès het onafhankelijkheidsstreven van Catalonië of van enig ander volk genegen is, integendeel”, voegde Slagmulder er nog aan toe.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen