Een grote groep raakt slaags met elkaar - Afbeelding: schermafbeelding uit een filmpje op Twitter.

Een grote groep raakt slaags met elkaar - Afbeelding: schermafbeelding uit een filmpje op Twitter.

Uncategorized

Vlaams Belang wil nultolerantie na zoveelste vechtpartij op Gentse Blaarmeersen: “Zomer na zomer wordt het onveiliger”

Niels Geerinck

Gisteren vond in de Gentse Blaarmeersen de zoveelste vechtpartij tussen Brusselse relschoppers plaats. De maatregelen die door het Gentse stadsbestuur werden getroffen blijken niet te helpen. Het Vlaams Belang is dan ook vragende partij voor het invoeren van nultolerantie tegenover zulke overlast en relschoppers.

Gents fractieleider en Vlaams Parlementslid Johan Deckmyn (VB) richt zijn pijlen op burgemeester Mathias De Clerq (Open Vld). Die neemt volgens Deckmyn veel te weinig initiatief. “Alle stoere praat van de burgemeester ten spijt is het meer dan ooit duidelijk dat De Clercq geen vat heeft op de veiligheidssituatie in onze straten, parken en recreatiedomeinen”, zo klinkt het bij Deckmyn.

Nood aan doortastende maatregelen

Volgens de partij is er meer dan ooit nood aan doortastende maatregelen. Vorige zomer werden de Gentse recreatiedomeinen ook geteisterd door een golf aan vechtpartijen. Nu wil de Gentse Vlaams Belangfractie de politiepatrouilles op de domeinen opvoeren. Die politie-eenheden krijgen dan ondersteuning vanuit het Gentse Sint-Pietersstation alwaar er monitoring dient plaats te hebben. Tenslotte wil men ook een zwarte lijst invoeren.

Het Vlaams Belang zal hierover vragen in de Kamer en in het Vlaams Parlement indienen, om de problematiek nationaal aan de kaak te stellen. Ortwin Depoortere zal zijn vraag in de Kamer richten aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en Johan Deckmyn zal op zijn beurt in het Vlaams Parlement de problematiek aankaarten bij Vlaams minister voor Toerisme Zuhal Demir (N-VA). “Er moet ook nationaal hard opgetreden worden. Dit land moet terug van ons worden”, zo klinkt het.

“Simpelweg slecht bestuur”

De sfeer zat niet goed, dat merkte je al snel”, zo zei Bracke (Open Vld) gisteren aan Het Laatste Nieuws. “Er waren heel veel groepen Franstalige jongeren, van Vilvoorde, van Duinkerke, van overal.”, zo ging ze verder. Onbegrijpelijk zo vindt Deckmyn.

“Bracke wist dus blijkbaar zelf dat deze grote toestroom van – allochtone – probleemjongeren problemen ging opleveren, maar toch kon een immense vechtpartij niet worden voorkomen”, zo zegt hij. “Dat is niet alleen hemeltergend en wraakroepend, maar simpelweg slecht bestuur. Volgens de verslaggeving was de Brusselse groep bovendien al een hele tijd bezig vrouwen te viseren en mensen lastig te vallen. De oplossingen zijn nochtans voor de hand liggend en het zijn dezelfde oplossingen die we elke zomer voorleggen. Misschien kunnen De Clercq en co eindelijk eens de wijsheid opbrengen om te luisteren.”, voegt hij eraan toe.

“De Clerq moet eindelijk eens luisteren”

Vlaams Belang wil enkele kordate veiligheidsmaatregelen in het leven roepen. Bovenop de patrouilles en zwarte lijst, willen ze grote groepen jongemannen die uit Brussel arriveren in het Sint-Pietersstation laten signaleren aan hun collega’s in de Blaarmeersen of Rozebroeken. Dit systeem wordt al gebruikt bij voetbalmatchen om de aanpak van hooligans te stroomlijnen. Zo kunnen de allochtone relschoppers preventief geweerd worden.

Daarnaast moet er volgens Deckmyn meer ingezet worden op cameratoezicht. “Wat een gekkigheid om de camera’s uit probleembuurten weg te halen, er omwille van de coronacrisis te plaatsen in Gent centrum, maar niet waar we keer op keer weten dat het komt tot zwaar geweld.”, zo zegt hij.

Nultolerantie

Volgens het Vlaams Belang overstijgt de problematiek het lokale vlak. Wanneer dit probleem louter lokaal zal worden aangepakt, zal het zich verplaatsen, zo klinkt het. Daarom eist de partij nultolerantie. Hiervoor zal het een vraag indienen in de Kamer. “Het is hoog tijd dat er snelrecht en effectieve opsluitingen worden toegepast. Ook moeten jonge daders van 16, 17 jaar bij zware feiten eenvoudiger door de correctionele rechtbank berecht worden dan door de jeugdrechtbank. Dit land moet terug van ons worden.”, zo klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

10 gedachten over “Vlaams Belang wil nultolerantie na zoveelste vechtpartij op Gentse Blaarmeersen: “Zomer na zomer wordt het onveiliger””

  1. En weer geen woord hierover op het VRT-nieuws, terwijl VTM een uitgebreid verslag gaf. Ah, nee, er zijn allochtonen bij. Moeten wij daarom zoveel miljoenen betalen aan de staatszender om enkel door hun geselecteerd nieuws te krijgen?

  2. Zou het kunnen dat er tussen deze “jongeren” voormalige dansers zitten die na het frauduleuze diversiteitsproject van Bart uit Mechelen technisch werkloos zijn?Geen geklaag,binnenkort kunnen ze zich dankzij de gulle subsidies van N-VA boegbeeld Weyts laten bijscholen in kickboksen zodat ze in staat zijn de witte (racistische) mannen en politie nog beter en ongestraft af te tuigen!

Plaats een reactie

Delen