Marijke Dillen (Photonews)

Marijke Dillen (Photonews)

Uncategorized

Vlaams Belang wil strengere straffen voor zedenfeiten, ook als daders minderjarig zijn

Pieter Van Berkel

Het Vlaams Belang pleit voor strengere straffen voor zedenfeiten – ook als de daders minderjarig zijn, nadat bekend raakte dat een veertienjarig meisje uit het leven stapte na een groepsverkrachting.

Een veertienjarig meisje werd twee weken geleden verkracht op een kerkhof in Gent. De vijf daders filmden de feiten en verspreidden de beelden, waarop het meisje uit het leven stapte. Drie minderjarige daders zijn door de jeugdrechter geplaatst. De twee meerderjarige daders werden door de onderzoeksrechter aangehouden.

“Strenge straffen beste vorm van preventie”

Oppositiepartij Vlaams Belang geeft aan “geschokt” te zijn door de feiten en vreest dat de daders met “lakse fopstraffen” snel vrijgelaten worden. “Dat is geen voorbarige vrees – we hebben genoeg voorbeelden uit het recente verleden van jonge criminelen die gewoon vrijuit gaan”, zeggen Kamerleden Katleen Bury en Marijke Dillen. “Wij eisen daarom hogere minimumstraffen voor zedenfeiten en het moet eenvoudiger worden om minderjarige daders van 16 en 17 jaar oud voor de reguliere rechtbank te dagen.”

De partij verwijst ook naar het feit dat online seksuele uitbuiting sinds het begin van coronacrisis met 65 procent is toegenomen, volgens cijfer van Child Focus.

“Strenge straffen zijn de primaire en beste vorm van preventie”, zegt Dillen . “Helaas hebben we dit niet. De minimumstraffen moeten omhoog getrokken worden, want er wordt ook nagenoeg automatisch overgegaan tot het toepassen van verzachtende omstandigheden.”

Voor een verkrachting van een meerderjarige is vijf jaar gevangenis de maximumstraf. Voor een eenvoudige diefstal is de bestraffing net even hoog.

Minderjarigen sneller voor gewone rechtbank

Het Vlaams Belang wil bovendien dat minderjarige daders van 16 en 17 jaar sneller en eenvoudiger voor de normale rechtbank moeten komen in plaats van voor een jeugdrechter. “Wie oud genoeg is om te verkrachten, is oud genoeg om voor een echte rechter te staan die echte straffen kan geven”, zegt Bury.

Bury en Dillen zullen daartoe wetsvoorstellen indienen in de Kamer. Ook betuigen zij hun medeleven aan de familie van het slachtoffer.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

5 gedachten over “Vlaams Belang wil strengere straffen voor zedenfeiten, ook als daders minderjarig zijn”

  1. In België lacht de politiek met verkrachtingen. Strengere straffen? Wat moeten we ons hierbij voorstellen. Een werkstraf van 10 uur ipv 5 ? Mijn voorstel: laat het slachtoffer zelf de straf bepalen.

  2. ““Strenge straffen zijn de primaire en beste vorm van preventie”, zegt Dillen …..I call bullshit. Kijk naar de US.
    Strenge straffen hebben (helaas) geen énkel ontradend effect. Zielige symboolpolitiek zoals gewoonlijk.

  3. De dames Bury en Dillen kunnen rekenen op mijn steun, al zullen ze daar niet veel aan hebben om het wetsvoorstel gestemd te krijgen.
    De kans is groot dat dit meer dan terechte wetsvoorstel van een “verkeerde” partij komt.
    Net zoals de doodstraf werd afgeschaft, en omgezet in levenslang.
    Gerolf Annemans was toen de enige volksvertegenwoordiger die eiste dat levenslang dan ook daadwerkelijk levenslang zou zijn.
    We weten hoe dat is uitgedraaid. 🙁

Plaats een reactie

Delen