Illustratie

Uncategorized

Vlaamse regering doet vijf aanbevelingen tegen kindermishandeling

Wannes Neukermans

In een resolutie van de Vlaamse meerderheidspartijen doet men vijf aanbevelingen om kindermishandeling aan te pakken. Vorig jaar ontvingen de Belgische jeugdparketten meer dan 90.000 melden over verontrustende opvoedingssituaties.

Daarom bevelen Lorin Parys (N-VA), Freya Saeys (Open Vld) en Katrien Schryvers (CD&V) in een resolutie aan om de mogelijkheid om anoniem melding te doen breder bekend te maken. Dat kan namelijk zowel bij de politie als bij hulplijnen als 1712, Awel en nupraatikerover.be.

Daarnaast willen de meerderheidspartijen ervoor zorgen dat ouders weten dat ze beroep kunnen doen op hulpverlening en opvoedingsondersteuning. Dat kan als ze voelen dat hun draagkracht overschreden wordt.

Beroepsgeheim niet absoluut

Ook moeten hulpverleners gesensibiliseerd worden over het beroepsgeheim. Dat is niet absoluut: zorg-en hulpverleners kunnen een geval van vermoedelijke kindermishandeling melden. In opleidingen moet daar meer aandacht naar gaan.

Ook pleiten de drie voor meer samenwerking tussen justitie en welzijn. Het recente initiatief tot oprichting van een nieuw expertiseplatform juichen ze dan ook toe. Ten slotte vragen de indieners naar meer wetenschappelijk onderzoek rond kindermishandeling.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Vlaamse regering doet vijf aanbevelingen tegen kindermishandeling”

Plaats een reactie

Delen