Antony Blinken (Shutterstock)

Uncategorized

VS willen dat bondgenoten IS-strijders repatriëren uit Syrië

Pieter Van Berkel

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken (Dem.) wil dat bondgenoten hun burgers die zich aansloten bij Islamitische Staat repatriëren uit Syrië. Dat zei hij op een bijeenkomst van de coalitie tegen IS in Rome.

Volgens Amerikaanse cijfers worden op dit moment zo’n 10.000 vermoedelijke IS-strijders vastgehouden door de Koerden in kampen in het noorden van Syrië. Naast de 10.000 strijders worden ook meer dan 63.000 vrouwen en kinderen in de kampen vastgehouden. Onder hen bevinden zich burgers uit meer dan 60 landen, waaronder ook een heleboel Europese.

“Deze situatie is gewoonweg onhoudbaar”, zei Blinken. “Het kan gewoon niet oneindig blijven voortduren. De Verenigde Staten blijven er bij de landen van herkomst, waaronder coalitiepartners, op aandringen om hun burgers te repatriëren, te rehabiliteren en waar nodig te vervolgen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

8 gedachten over “VS willen dat bondgenoten IS-strijders repatriëren uit Syrië”

  1. Aansluiten bij islamitische staat was toch vrijwillig?
    Waarom moeten bondgenoten deze “vrijwilligers” dan opvangen???
    De risico’s van het vak als het mis loopt, zou ik zeggen.

  2. Waarom zouden we extremisten die vrijwillig naar Syrië vertrokken zijn om daar gruweldaden te gaan plegen moeten terugnemen ? Omdat die klojo van een Antony Blinken dat zegt ? Er zullen vast weinig Amerikanen tussen zitten.
    Misschien kunnen we vragen aan die Blinken of we ze naar Guantanamo Bay mogen sturen, de Amerikanen hebben daar ervaring mee.

  3. Nog zo een hypocriet die een slag van de molen heeft gekregen Wat scheelt er toch met die mensen dat ze absoluut moordenaars willen terug halen, tikkende tijdbommen

  4. ik zou ze terug halen en hopen dat ze enkele aanslagen plegen zodat we een reden hebben om gans dat moslimgedoe plat te gooien,wat er dan overblijft zullen mooie stranden zijn voor ons.Hoog tijd dat we daar eens werk van maken,

  5. Je hebt wel sterke strategische gedachten Dominique. Maar om die aanslagen te plegen hebben de IS-terroristen die 10,000 gevangenen niet echt nodig. Er zitten er genoeg onder de bevolking vermengd (slapende cellen) en dat zijn juist de gevaarlijkste. De autoriteiten, die nogal dikwijls dergelijke geradicaliseerde cellen vinden en kennen, durven zelfs niet optreden uit vrees voor “racist” of “islamofoob” te worden beticht.

Plaats een reactie

Delen