Ravage na een aanslag in Nigeria (Photonews)

Ravage na een aanslag in Nigeria (Photonews)

Uncategorized

West-Afrikaanse islamitische extremisten laten gijzelaars vrij

Sonja Dahlmans

De Islamitische Staat West-Afrika Provincie (ISWAP) heeft na vijf maanden tien gijzelaars weer vrijgelaten.

De gijzelaars waren gevangen genomen tijdens verschillende aanvallen in het noordoosten van Nigeria. Onder de gijzelaars bevonden zich hulpverleners van de Verenigde Naties, maar ook een christelijke geestelijke. Pastor Zango, de christelijke voorganger die gevangen was genomen, zou zich ook onder de nu vrijgelaten gijzelaars bevinden.

De hulpverleners waren werkzaam bij de UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie. Volgens een Nigeriaanse krant krijgt een aantal van de gijzelaars een medisch onderzoek alvorens zij met hun familie herenigd zullen worden.

ISWAP is in 2016 afgesplitst van Boko Haram. ISWAP, Boko Haram en andere islamitische terroristische groepen staan bekend om het ontvoeren en vermoorden van onder andere christenen. Zij hebben inmiddels al tienduizenden mensen vermoord en duizenden werden ontvoerd. Miljoenen zijn inmiddels ontheemd geraakt. Dit alles met als doel om westerse invloeden in Nigeria te stoppen en de islamitische sharia te installeren in het land. ISWAP probeert vaker om gevangenen te radicaliseren. Wanneer zij hier niet in slagen, proberen zij losgeld voor hun gevangenen te krijgen. Ook dwingen zij hun gijzelaars tot slavernij en hebben zij al eerder gevangenen ingezet voor zelfmoordaanslagen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

Plaats een reactie

Delen