Uncategorized

Weyts pakt dierenmishandeling aan: een derde meer inspecteurs

Wannes Neukermans

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts werft elf extra medewerkers aan voor de dienst Dierenwelzijn. Daarmee gaat de afdeling van 31 naar 42 voltijdse krachten: een uitbreiding van 34 procent. Volgens Weyts is dat nodig, want sinds Dierenwelzijn op Vlaams niveau wordt uitgebouwd tot een volwaardige bevoegdheid blijft het aantal meldingen en inbeslagnames maar stijgen.

“Globaal gezien slankt het personeelsbestand van de Vlaamse Overheid af”, aldus Weyts. “Voor Dierenwelzijn maken we echter de bewuste keuze om juist méér mensen aan te werven. Zo verhogen we de slagkracht én de pakkans voor dierenbeulen.”

Dierenwelzijn is slechts sinds 2014 een Vlaamse bevoegdheid. Sindsdien spreken de cijfers voor zich en wordt er werk gemaakt van een kordaat beleid. Burgers merken dat dierenwelzijn serieus genomen wordt en doen vaker melding van mishandeling. Zo steeg het aantal meldingen van dierenmisbruik of dierenverwaarlozing van 4.663 meldingen in 2016 naar 6.204 in 2020. Het aantal controles door de Dienst Dierenwelzijn steeg nog sneller: tussen 2016 en 2020 steeg het aantal controles met maar liefst 113 procent. Daarnaast werden ook steeds meer dieren in bescherming genomen: het aantal inbeslagnames evolueerde van 2.435 inbeslagnames in 2016 naar 4.109 in 2020.

Meer medewerkers Dierenwelzijn, globaal personeelsbestand daalt

Om de pakkans van dierenbeulen nog te verhogen, versterkt Weyts nu de dienst Dierenwelzijn met elf extra medewerkers. De dienst gaat van 31 naar 42 voltijdse krachten. Er komen onder meer extra inspecteur-dierenartsen, controleurs en administratieve ondersteuners bij. Alle extra medewerkers worden nog dit jaar aangeworven: de eerste vacatures zijn al uitgeschreven. Bij de regionalisering van de bevoegdheid Dierenwelzijn in 2014 telde de Dienst maar 19 voltijdse medewerkers: ondertussen is dit dus meer dan verdubbeld. In dezelfde periode is het globale personeelsbestand van de Vlaamse Overheid verkleind. Het is dus een bewuste beleidskeuze om voor Dierenwelzijn juist extra krachten aan te werven.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Weyts pakt dierenmishandeling aan: een derde meer inspecteurs”

  1. Wat heb je aan meer inspecteurs als dierenbeulen geen straf krijgen? Die mensen moeten hard aangepakt worden. Want iedereen die een onschuldig dier kan mishandelen/doden. Kan dit ook zonder problemen bij een mens doen, hoe komt dit waarschijnlijk een psychopatisch trekje of anderen sadistische aandoeningen.

  2. Erg nobel allemaal maar het gerecht moet ook mee willen en daar wringt meestal het schoentje.Twee weken geleden nam ik per mail contact op met de politiezone om een melding te doen.Dezelfde dag kreeg ik een beleefde mail terug dat er werk ging van worden gemaakt want er is een inspecteur die dierenwelzijn als bevoegdheid heeft.Sindsdien is er nog niets veranderd.

Plaats een reactie

Delen