"Wit-Rusland zet sluis naar Europa open voor vluchtelingen"

De president van Wit-Rusland Aleksandr Loekasjenko. Photo News

Uncategorized

“Wit-Rusland zet sluis naar Europa open voor vluchtelingen”

Anton Schelfaut

Wit-Rusland smokkelt vluchtelingen uit Irak en Syrië de Europese Unie binnen. Dat zegt buurland Litouwen, waar steeds meer migranten illegaal de grens oversteken. De president van Wit-Rusland, Aleksandr Loekasjenko, zet bewust de sluizen open voor vluchtelingen die naar Europa willen, zo meent de regering.

Dit jaar zijn reeds 300 illegale vluchtelingen, voornamelijk Irakezen, de grens tussen Litouwen en Wit-Rusland overgestoken. Dat zijn er drie keer zoveel als in 2020. Afgelopen week werden negen Iraakse asielzoekers opgepakt door de Litouwse autoriteiten. Een week eerder hield de grenspolitie 52 Iraakse, Syrische, Wit-Russische en Russische migranten aan.

Lokale politici menen dat Wit-Rusland bewust groepen migranten naar Litouwen stuurt. De grens tussen beide landen is bijna 680 kilometer lang en vormt tevens de buitengrens van de Europese Unie.

Minister van Binnenlandse Zaken Agne Bilotaite sprak begin deze week van een “hybride oorlog” tegen Litouwen. “Illegale migratiestromen zijn een van de middelen’’, zei ze. “Dit zijn geen willekeurige gevallen. Ze zijn goed georganiseerd.”

De Wit-Russische president Loekasjenko had eerder al gedreigd de grenscontroles op vluchtelingen en drugscriminelen te versoepelen. Op deze manier beantwoordt hij de door de EU uitgevaardigde sancties naar aanleiding van het oppakken van een oppositielid. Deze laatste werd eind mei van een Ryanair-vlucht gehaald en gearresteerd door de Wit-Russische autoriteiten. “We hielden migranten en drugs tegen – nu ga je ze zelf maar vangen en opeten’’, zei hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen