(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Zaak tegen christelijke vrijwilliger in Somerset geseponeerd

Sonja Dahlmans

Een christelijke vrijwilliger in het Engelse graafschap Somerset kreeg een boete opgelegd van zestig pond. Hij was tijdens de lockdown soep aan het uitdelen aan daklozen, toen hij door een agent werd beboet.

Jan Niedojadlo, 56 jaar oud, werkte als vrijwilliger in een soepkeuken in Taunton in Somerset. Hij werd in april 2020 beboet, terwijl hij een dakloze vrouw eten uitdeelde en aan haar het Evangelie verkondigde. Dit doet de soepkeuken al vanaf januari 2020. Jan deelde warme maaltijden uit aan daklozen en vertelde hen ook waar zij een gratis maaltijd konden halen.

Volgens de politie was Jan echter zonder geldige reden buiten. De Britse regering stond tijdens de lockdown vrijwilligerswerk toe, ook buitenshuis. Desondanks kreeg Niedojadlo toch een boete opgelegd. Jan zei dat de regering gezegd heeft dat mensen thuis moesten blijven tijdens de corona pandemie om zo levens te redden. “Maar“, zegt Jan, “de daklozen hun levens werden hierdoor juist ernstig bedreigd en zij raakten vergeten.”

Volgens Andrea Williams van de organisatie Chrstian Legal Centre worden christenen die als vrijwilliger proberen anderen te helpen of op straat prediken met bijzonder veel vijandigheid vanuit de politie tegemoet getreden. Al eerder werden straatpredikers en vrijwilligers beboet en zelfs gearresteerd. Zij vraagt zich af hoe dit in het publieke belang kan zijn. Jan vertelt dat de agenten van politie bijzonder afwijzend en vijandig tegen hem waren.

De zaak tegen meneer Niedojadlo is nu geseponeerd door de aanklager van de Britse kroon. In Taunton en omgeving zijn er veel daklozen die juist tijdens de pandemie in een extreme noodsituatie verkeerden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Zaak tegen christelijke vrijwilliger in Somerset geseponeerd”

  1. Heb je sommige van die straatpredikers en evangelische helpers al eens bezig gezien? “Je krijgt een boterham als je eerst met mij bidt” is nog het onschuldigste wat ze vertellen. Neen, zonder iedereen over dezelfde balk te willen scheren, kan ik me toch goed voorstellen waarom de engelse politie reserves heeft …

  2. Nergens in de tekst staat dat de daklozen moeten bidden of geloven. Misschien zijn die daklozen al blij dat iemand aan ze denkt en te eten geeft. Het feit dat de rechter de zaak seponeert bewijst dat die vrijwilligers niks verkeerd deden.

Plaats een reactie

Delen