Actrice Hilde Van Mieghem haalt uit naar Abou Jahjah: "Ben jij werkelijk zo dom?"

Hilde Van Mieghem. Photo News

Uncategorized

Zuhal Demir over PFOS-affaire: “Ik ben nog niet klaar met 3M”

Anton Schelfaut

Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) moet goed worden onderzocht wat het Amerikaans bedrijf 3M wist over de PFOS-vervuiling. Als daaruit zou blijken dat het bedrijf informatie heeft achtergehouden, zal de minister er naar eigen zeggen alles aan doen om het aansprakelijk te stellen. “Ik ben nog niet klaar met 3M”, waarschuwt ze zondagmiddag in VTM Nieuws.

“U verwacht misschien in een tv-gesprek dat ik bepaalde mensen ga aanduiden, ik ga dat niet doen. Ik heb ook in de kranten afgelopen week verschillende namen zien passeren. Dat is iets voor de onderzoekscommissie. De kern is: ‘Wie wist wat over die vervuiling en wanneer?”, benadrukt Demir. “We moeten leren uit het proces zodat dit niet meer kan gebeuren.”

“Iedereen gaat akkoord dat er veel vragen zijn. Het zijn die antwoorden die we toch wel verplicht zijn aan de inwoners, aan de burgers. Ik ben wel bevoegd voor leefmilieu en dat ik het leefmilieu zal beschermen, dat spreekt voor zich”, klinkt het.

Of 3M vrijuit zal gaan, wil nieuwsanker Dany Verstraeten weten. “De vervuiler betaalt, dat is het principe, dat staat in het decreet en ze zijn aansprakelijk”, aldus Demir. “Dat zullen we de volgende dagen en maanden goed in kaart moeten brengen, wat wisten ze en welke informatie hebben ze al dan niet meegedeeld. Dat zijn zaken die we nu moeten onderzoeken.”

De dading die eerder werd opgesteld tussen 3M en Lantis betekent niet dat het bedrijf volledig vrijuit zal gaan. “Ze blijven saneringsplichtig”, besluit Demir.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

1 gedachte over “Zuhal Demir over PFOS-affaire: “Ik ben nog niet klaar met 3M””

Plaats een reactie

Delen