Stefan Löfven (Sociaaldemocraat) verloor de motie van wantrouwen en moest vorige maand opstappen - Afbeelding: Shutterstock

Stefan Löfven (Sociaaldemocraat) verloor de motie van wantrouwen en moest vorige maand opstappen - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Zweden: Minderheidsregering valt nadat premier Stefan Löfven vertrouwensstemming verliest

Niels Geerinck

De Zweedse sociaaldemocratische Premier Stefan Löfven verloor deze ochtend de stemming omtrent een motie van wantrouwen in het Zweeds parlement. De premier heeft nu 1 week de tijd om op te stappen of om vervroegde verkiezingen uit te roepen. Het is de eerste maal in de Zweedse geschiedenis dat een premier zo een stemming niet overleeft.

Het waren de rechts-nationalistische Zweeds Democraten (Sverigedemokraterna) die een motie van wantrouwen tegen Löfven indienden. De motie verkreeg de steun van de liberalen (Moderaterna), de Christendemocraten en uiteindelijk ook de Vänsterpartiet (Linkse Partij).

Linkse minderheidsregering valt uit elkaar

De steun van de Linkse Partij kwam als een donderslag bij heldere hemel voor de Sociaaldemocraten van Löfven. De twee partijen stonden op gespannen voet met elkaar, nadat de premier enkele hervormingen van het huurstelsel wou doorvoeren. Door de steun van de Linkse Partij voor de motie, valt de minderheidsregering van de Groenen, de Sociaaldemocraten en de Linkse Partij uit elkaar.

De partijleider van de nationalistische Zweeds Democraten Jimmie Akesson zei in het parlement dat de regering schadelijk, schandelijk en historisch zwak was en voegde eraan toe: “Het had nooit aan de macht mogen komen.

Overweldigende meerderheid

In totaal stemden 181 parlementsleden voor de motie van wantrouwen, waarbij de vereiste meerderheid van 175 werd aangenomen. Er zijn nu twee scenario’s mogelijk. Löfven kan aftreden, waarbij het vervolgens aan de voorzitter van het parlement (de Riksdag) is om de onderhandelingen tussen de partijen te starten, met het oog op een nieuwe regering. Anderzijds kan de premier ook oproepen tot vervroegde verkiezingen, deze moeten dan uiterlijk 3 maanden na de aankondiging plaatsvinden.

Löfven heeft 7 dagen tijd om een beslissing te nemen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

2 gedachten over “Zweden: Minderheidsregering valt nadat premier Stefan Löfven vertrouwensstemming verliest”

  1. Als er vervroegde verkiezingen worden uitgeschreven, zal centrumrechts waarschijnlijk campagne voeren over immigratie, integratie en de toenemende gewelddadige misdaad die Kristersson vorig jaar tegen de Financial Times beschreef als “een tweede pandemie”.

  2. De Zweedse vrouwen kleuren hun blonde haren zwart in Zweden , anders is het voor hun heel onveilig met de islam migranten daar worden ze beschimpt en aangevallen , weet ik van iemand die daar werkt !! En dit door die linkse islam vazallen die dat mooie land om zeep helpen trouwens in gans Europa is dat waar links aan de macht is !!

Plaats een reactie

Delen