Zondag stemden de Zwitsers in een referendum tegen een omstreden voorstel om de CO2-uitstoot van het Alpenland drastisch te verminderen tegen 2030. Het voorstel baseerde zich op de welgekende maar dubieuze stelling dat een reductie in CO2-uitstoot in Westerse landen een merkbaar en waardevol effect zou hebben op het wereldklimaat.
De stemming volgde op een lange en bittere campagne, waarbij vrijwel de gehele politiek en media zich achter het voorstel plaatsten. Zoals gebruikelijk in veel landen werden ook hier de openbare omroepen gebruikt om campagne te voeren voor de wet. Enkel de rechtse partij SVP en magazines zoals Weltwoche hadden zich tegen de nieuwe wetgeving uitgedrukt en stonden hier blijkbaar aan de kant van de burger. De wetgeving zou geleid hebben tot een verhoging van de taksen op fossiele brandstoffen met belangrijke gevolgen voor de Zwitserse industrie en consument.
In Zwitserland worden om de paar maanden bindende referenda gehouden: de wetgevende en uitvoerende machten moeten de resultaten van deze stemmingen dan vertalen naar wetgeving en regulatie. Bij die laatste stap kan het soms wel misgaan, aangezien er ook in dit eigenzinnige land een kloof heerst tussen burgers en politiek. In het huidige referendum werd ook gestemd tegen een voorstel om synthetische pesticiden in de landbouw te verbieden; de stemming verlengde anderzijds wel de volmachten van de regering in het kader van de bestrijding van het coronavirus.