Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

140.000 euro voor onderzoek naar etnisch profileren bij Gentse politie

Anton Schelfaut

De stad Gent trekt 140.000 euro uit om te onderzoeken of de Gentse politie etnisch profileert. “Burgers met migratieachtergrond geven aan dat ze in hun contacten met de politie situaties van etnisch profileren ervaren”, zegt schepen van Gelijke Kansen Astrid De Bruycker (Vooruit) in De Morgen.

Begin juni vonden er enkele vechtpartijen met Brusselse jongeren plaats op het Gentse recreatiedomein Blaarmeersen. Sindsdien voert de politie in station Gent-Sint-Pieters controles uit. Daarbij wordt aan Brusselse jongeren zonder reservatiebewijs voor het recreatiedomein gevraagd om terug te keren.

Volgens schepen De Bruycker is dat evenwel niet de aanleiding voor het onderzoek. “Al is het onderwerp van de studie natuurlijk wel identiteitscontroles en hoe deze op een professionele en proportionele manier ingezet kunnen worden”, klinkt het.

Het onderzoek zal gebeuren onder leiding van criminologen Sofie De Kimpe (VUB) en Antoinette Verhage (UGent). De onderzoekers evalueren het handelingskader en de opleidingen voor politiemedewerkers, en gaan mee op het terrein om informatie te verzamelen. Daarnaast zal het universitair team door middel van focusgroepen ook onderzoeken hoe de Gentenaars de identiteitscontroles ervaren. Het onderzoek werd donderdag aangekondigd en start in het najaar.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

9 gedachten over “140.000 euro voor onderzoek naar etnisch profileren bij Gentse politie”

  1. Ik heb toch de indruk dat ze bij de overheid veel geld te verdelen hebben onder vriendjes voor nutteloze zaken. 140.000€ is wel ons belastinggeld. En dit omdat amokmakers uit Brussel volgens de groene en vooruit moeten gerust gelaten worden. Amokmakers van welke aard of origine ook, opsluiten voor een paar dagen, legerkost zoals vroeger, het zal hen goed doen.
    Goed bezig daar in Gent met geld uit te strooien voor nietsnutten, en by the way, Gent is een echt smerige stad.

  2. Bestaat er ergens in een stad of gemeente een schepen waar ik mijn ervaringen mee kan delen, en vragen of daar een 140.000 kostende onderzoek naar komt???
    Want is ervaar ook “situaties” die niet in mijn kraam passen.

  3. Benieuwd hoeveel Gentenaars nog op coalitie Open Bld- groen of Vooruit-CDnV zullen stemmen. Met deze spilzucht kunnen hun gemeentebelastingen straks weer omhoog!
    Was het trouwens ook geen Gentenaar die opstond tijdens de Guldensporenslag tegen de onderdrukkers tegen het volk? Hoeveel moeten ze nog door de strot geduwd krijgen eer ze hun huidige belastingveslindende onderdrukker omver werpen?

  4. Als historische misdaaddata (zouden) wijzen op een oververtegenwoordiging van bepaalde etnie, dan is etnisch profileren gerechtvaardigd, zelfs een must anders manipuleer je toekomstige data.

Plaats een reactie

Delen