(Photonews)

(Photonews)

Uncategorized

44 procent minder dossiers overgemaakt aan controledienst VDAB

Pieter Van Berkel

In 2020 werden 17.539 dossiers overgemaakt aan de controledienst van VDAB, 44 procent minder dan in 2019. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Axel Ronse (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V).

VDAB spoort werkzoekenden aan om werk te zoeken. Wie bij herhaling onvoldoende inspanningen levert kan gesanctioneerd worden. Het kan gaan van een verwittiging tot een tijdelijke of definitieve opschorting van de uitkering.

Vorig jaar werd 44 procent minder dossiers overgemaakt aan de controledienst van de VDAB. Ook het aantal sancties, signalen en verwittigingen daalde met 37 procent. De meest voorkomende reden voor sanctionering is het niet komen opdagen op een aangetekende afspraak bij de bemiddelaar, goed voor 6 op de 10 gevallen.

De daling is in grote mate toe te schrijven aan de coronacrisis. “De coronacrisis had ongetwijfeld een belangrijke impact. Toch vragen we aan de minister om het controle- en sanctioneringsbeleid goed te monitoren en op te volgen”, zegt Ronse.

“Een sanctie is geen doel op zich, maar we mogen wel verwachten dat werkzoekenden actief op zoek gaan naar een job of competenties opbouwen om snel een job te vinden. Wie pertinent weigert in te gaan op vacatures, opleidingen of stages moet daarop aangesproken worden”, klinkt het nog.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

1 gedachte over “44 procent minder dossiers overgemaakt aan controledienst VDAB”

Plaats een reactie

Delen