Verhofstadt zetelt in raad van bestuur van nieuwe anticorruptiestichting

Guy Verhofstadt. Shutterstock

Uncategorized

50 gelote burgers zullen in burgerpanels voorstellen doen over toekomst EU

Pieter Van Berkel

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) zal een reeks burgerpanels organiseren naar aanloop van de Conferentie voor de toekomst van Europa. Dat schrijft Knack. Vijftig gelote burgers zullen gedurende drie weekends discussiëren over de toekomst van de Europese Unie. Hun voorstellen worden daarna onder meer door oud-premier Guy Verhofstadt (Open Vld) bekeken.

De groep moet een representatieve staal zijn die aan Europese voorwaarden voldoet. Zo moet een derde van de deelnemers uit jongeren tussen 16 en 25 bestaan. De deelnemers moeten ook uit alle sociaaleconomische lagen van de bevolking komen. In oktober en november vinden drie weekends plaats waarin de groep in een panel discussieert over ‘burgerparticipatie in de EU-besluitvorming’.

Hun bevindingen zullen worden voorgelegd aan het uitvoerend bestuur van de conferentie, waarvan ook oud-premier Guy Verhofstadt (Open Vld) lid is. Zij zullen op hun beurt samen met de Plenaire Vergadering van de conferentie een eindrapport opstellen voor voorzitter van de Europese Raad Charles Michel (MR).

Of er uiteindelijk iets met de voorstellen gebeurt, zoals een verdragswijziging, is nog niet duidelijk. De Conferentie over de Toekomst van Europa is een initiatief van Frans president Emmanuel Macron. Enkele maanden geleden lanceerde de Europese Commissie al een digitaal platform waar inwoners van de EU voorstellen kunnen doen. Slechts 20.835 mensen namen tot nu toe deel.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

17 gedachten over “50 gelote burgers zullen in burgerpanels voorstellen doen over toekomst EU”

  1. Ach precies alsof ze hun favorieten niet gaan kiezen. Dit is weer zo iets van kijk naar voor hoe mooi het wel is en tegelijk rammen ze je wat regels en belastingen in je stropje…

  2. 50 burgers uitloten om miljoenen burgers uit te sluiten door het afwijzen van inspraak via een referendum. Typisch voor de liberale OVLD autocratie. Guy Verhofstadt de Belgische versie van Poetin.

  3. Een niet democratisch gelegitimeerd burgerpanel, zoals de een EU Bobo’s zelf. Als de uitkomst in hun kraam thuis past zal er met het ‘burgerpanel’ helpen verdere autonomie te laten verdwijnen, de Euro verzwakken enz. Mocht het zorgvuldig geselecteerde burgerpanel een onwelgevallige uitkomst opleveren dan hoort u er nooit meer iets van…!
    De leden van zo’n panel zijn zorgvuldig geselecteerd, al zullen de leden denken van niet. Ze krijgen vragen voor gelegd door zeer ervaren ambtenaren die percies weten wat en hoe ze vragen moeten stellen om de gewenste resultaten te behalen. Wij van WC-eend selecteren een onafhankelijke WC-eend commisie om WC-eend te objectief te testen.

    Als of Guy een EU critisch geluid ooit serieus zal nemen..haha

  4. Burgerparticipatie ? Zonder referendum is er geen burgerparticipatie. Niet alleen een referendum op initiatief van de EU, maar ook uitgelokt door de burgers. L’Europe doit devenir la Suisse des votations.

  5. Burgerplatformen met ‘gelote’ burgers zijn de nieuwe manier om democratie onderuit te halen onder mom van net meer democratie. Die lotingen kunnen en zullen perfect geleid worden door organisatoren om ‘juiste’ mensen erin te hebben en discussies volledig bepaald door luidste roepers en moderatoren. Zeker niet mijn idee van democratie waar geluisterd wordt naar stille meerderheid.

  6. 50 burgers op 11 miljoen ? Hoe worden die geselecteerd? Het referendum is nog altijd de meest democratische besluitvorming. En ja dat is de vox populi, tegen alle minderheden in. Maar dat is democratie, het volk heerst en bepaalt zijn toekomst. Dat dit niet altijd de meest adequate oplossing geeft is niet ter zake. Het volk regeert, dat is democratie. Dat dit ook desastreuze gevolgen kan hebben “tant pis”. Wie dit wil verhinderen is zelf een dictator die zijn wil oplegt aan de democratie. Er lopen in Europa veel dictatortjes rond en dan heb ik het niet alleen over extremen.

  7. Dit zullen geselecteerde burgers zijn die allemaal pro EU zijn en waarvan dus geen tegenstand verwacht wordt. Dit is niet de manier van werken, schrijf een referdum uit voor alle Belgen en niet voor de illegalen en andere, dus enkel met Belgische nationaliteit maar niet degene die dubbele nationaliteit hebben. Dan zou het tenminste 90% legaal zijn

  8. laat elk land land al eens een bindend referendum houden met de vraag om al dan niet in de EU te blijven. volgend door een referendum welke psychiatrische instelling voogdij over verhofstad krijgt.

  9. Als de genaamde Guy V. uit G. die (k)Loterij gaat organiseren zoals zijn vorige truc van de politieke foor “Sale & Lease back” om de Begroting destijds op te vijzelen, zullen we nog duchtig verschieten.

Plaats een reactie

Delen