Al 32 doden bij protesten tegen opsluiting Zuid-Afrikaanse oud-president Zuma

De voormalige Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma. Bron: Shutterstock.

Justitie

Al 45 doden bij protesten tegen opsluiting Zuid-Afrikaanse oud-president Zuma

Kristof Luypaert

De protesten van de afgelopen dagen in Zuid-Afrika, tegen de opsluiting van oud-president Jacob Zuma, hebben al 45 mensenlevens geëist. Dat meldt Sihle Zikalala, premier van de provincie KwaZulu-Natal. Er zijn intussen al 750 mensen gearresteerd en er zou al voor ruim 58 miljoen euro schade zijn aangericht.

In zijn provincie zijn al 26 doden gevallen, waar dat er maandag nog vier waren. In Johannesburg vielen al zes doden. Er zijn ook talrijke gewonden, onder wie vier politieagenten. De aanleiding van de protesten die vrijdag begonnen was de opsluiting, een dag eerder, van Zuma. Hij was veroordeeld tot 15 maanden cel voor minachting van justitie.

Intussen zijn de protesten geëscaleerd tot grootschalige rellen. Dat was in de nacht van maandag op dinsdag opnieuw het geval in onder meer de township Soweto, in Johannesburg.

Tijdens het weekend verspreidden de protesten zich van Zuma’s thuisprovincie KwaZulu-Natal naar Johannesburg, de economische hoofdstad van het land. Dinsdag is het leger voor het eerst tussengekomen op plaatsen in KwaZulu-Natal en de provincie Gauteng, waar de steden Pretoria en Johannesburg zich bevinden.

“De duur en het aantal ontplooide soldaten zal bepaald worden op basis van een beoordeling van de situatie op het terrein door de betrokken ordehandhavingsdiensten”, aldus het ministerie van Defensie.

Door de protesten zijn enkele belangrijke wegen afgesloten. “Binnen enkele weken tijd kan er zo een groot risico ontstaan op voedsel- en medicijnenonzekerheid”, waarschuwde huidig president Cyril Ramaphosa maandagavond tijdens een tv-toespraak.

750 mensen gearresteerd: schade voor 58 miljoen euro

Bij de protesten in Zuid-Afrika tegen de opsluiting van oud-president Jacob Zuma zijn al zowat 750 mensen gearresteerd. Er zou ook al voor zowat 58 miljoen euro schade zijn aangericht.

In totaal vielen bij de protesten al 45 doden. In de provincie KaZulu-Natal vielen 26 doden, in Gauteng zijn negentien mensen gedood. Er zijn ook talrijke gewonden, onder wie verschillende politieagenten. 

De politie en de regering dringen er bij de inwoners intussen op aan om het recht niet in eigen handen te nemen. Desondanks gaan de gewelddadige protesten en plunderingen vooralsnog gewoon door. 

Tijdens het weekend verspreidden de protesten zich van Zuma’s thuisprovincie KwaZulu-Natal naar Johannesburg, de economische hoofdstad van het land. Dinsdag is het leger voor het eerst tussengekomen op plaatsen in KwaZulu-Natal en de provincie Gauteng, waar de steden Pretoria en Johannesburg zich bevinden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

3 gedachten over “Al 45 doden bij protesten tegen opsluiting Zuid-Afrikaanse oud-president Zuma”

  1. “Protesten” is zwak uitgedrukt.
    Regelrechte plunderingen en straatoorlog is iets dichter bij de waarheid. Maar gelukkig maken jullie daar wel melding van.
    Dit in schril contrast met de MSM.

  2. De Afrikanen wilden het toch overal zelf doen, ze hadden de blanken, mede onder druk van de linkse witten niét meer nodig, toch? Nu Zuid-Afrika helemaal door het afvoerputje gaat, is de zwart-witte droom zuidelijk van de Sahara uiteengespat.

Plaats een reactie

Delen