Femke Halsema (Shutterstock)

Femke Halsema (Shutterstock)

Uncategorized

Amsterdam zegt officieel sorry voor slavernij

Pieter Van Berkel

Femke Halsema (GroenLinks), de burgemeester van de Nederlandse hoofdstad Amsterdam, biedt donderdagmiddag officiële excuses aan voor het slavernijverleden van de stad.

Donderdag viert de Afro-Carabische gemeenschap in Nederland Keti Koti, de dag dat in Suriname de slavernij werd afgeschaft. In een toespraak tijdens de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden zal Halsema officiële excuses aanbieden voor de rol die de stad speelde in de slavenhandel.

Volgens het onderzoek De Slavernij in Oost en West was meer dan de helft van de Amsterdamse burgemeesters ook bestuurslid of aandeelhouder in de compagnieën die profiteerden van slavernij.

Op termijn zou Amsterdam ook werk willen maken van herstelbetalingen aan de nazaten van slaven.

Verschillende Nederlandse steden, zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, lieten onderzoeken uitvoeren naar de rol die zij speelden in de slavernij. De steden willen dat de Nederlandse regering datzelfde doet, ook officiële excuses overmaakt en van Keti Koti een nationale feestdag maakt. De meeste Nederlanders vinden dat niet nodig, zo blijkt uit recent onderzoek van EenVandaag.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

7 gedachten over “Amsterdam zegt officieel sorry voor slavernij”

  1. Uitstekend! En nu is het de beurt aan Erdoğan om excuses aan te bieden voor de slavernij in het Ottomaanse rijk, en aan de Arabische landen voor hun slavernij. Beide met veel blanke europese slaven trouwens. Ik wacht af in spanning….

  2. Stemmen op Groen jongens, dan komen hier die wantoestanden ook voor. Gemeentebelasting omhoog voor herstelbetalingen.
    Want wij zijn verantwoordelijk voor wat de grootouders van onze overgrootouders verkeerd gedaan hebben. Terwijl dat dit in die tijd zowel door slaven als eigenaars als normaal sociaal aanvaard werd beschouwd!

  3. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat heel de Westerse Wereld één Gekkenhuis geworden is. Men denkt dat hoe meer drek men over zichzelf stort, hoe lekkerder men begint te ruiken. Excuses aanbieden voor toestanden in het verleden, waar niemand vandaag nog goedkeuring zou geven, is ronduit belachelijk. Men beschuldigt zichzelf zonder enige reden. In plaats van verontschuldigingen aan te bieden, laat ons eerder kijken hoe we samen vandaag een betere wereld kunnen bouwen voor iedereen. Dat lijkt me nuttiger dan in de modder te kruipen en zijn historisch perspectief te verliezen.

  4. Wanneer gaan de liberalen eens hun excuses aanbieden voor de uitbuiting van het proletariaat, vrouwen- en kinderarbeid in de fabrieken en koolmijnen. Arbeid die gevaarlijker en zwaarder was dan de slavenarbeid op de katoenplantages, lange werktijden voor een hongerloon. Bovendien was het lot van de huisslaven menselijker dan op de plantages op dat van het proletariaat in de fabrieken en de keuterboeren. Slaven werden meestal ook beter gevoed dan het proletariaat en kregen medische verzorging.

Plaats een reactie

Delen