Afbeelding is illustratief - Afbeelding: Shutterstock

Afbeelding is illustratief - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Australië geeft 14 kunstwerken terug aan India in onderzoek naar roofkunst

Niels Geerinck

De National Gallery of Australia gaat 14 kunstwerken teruggeven aan India. Volgens het museum zijn de kunstwerken verkregen op een illegale manier. Ze werden gestolen of aangekocht via een malafide handelaar, zo verklaart het museum.

De verzameling bestaat voornamelijk uit religieuze en culturele kunst. Voornamelijk sculpturen, foto’s en schilderijen. Alles samen is de collectief goed voor 2,2 miljoen Australische Dollar. Volgens de directeur van het museum Nick Mitzevich betekent de teruggave het einde van een “zeer moeilijk hoofdstuk van onze geschiedenis”.

Bijna alle stukken werden verkregen bij Subhash Kapoor, een malafide kunsthandelaar uit New York. Die had hield Manhattan de bekende Art of the Past-galerij open. Hij wacht in India een proces af omwille van het verkopen van roofkunst. Kapoor ontkent alle aanklachten tegen hem. Het onderzoek werd opgericht na een inval van de Amerikaanse FBI in de galerij in Manhattan. Daarbij werden honderden historische artefacten in beslag genomen.

Tenslotte kondigde de Nationale Gallery aan een nieuw kader te hebben geïntroduceerd voor het beoordelen van de herkomst van de kunst. “Zowel de juridische als ethische aspecten van de geschiedenis van een kunstwerk” worden in rekening genomen. “Als, op de balans van waarschijnlijkheid, het waarschijnlijk wordt geacht dat een item is gestolen, illegaal is opgegraven, geëxporteerd in strijd met de wet van een vreemd land, of ontheelelijk is verworven, zal de National Gallery stappen ondernemen om te repatriëren”, aldus de verklaring.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen