Rousseau moet Dossinkazerne bezoeken na racistische uitspraken tegenover Roma

Rousseau moet Dossinkazerne bezoeken na racistische uitspraken tegenover Roma. Photonews

Uncategorized

Bart Somers: “Ik pas voor een gesegregeerde maatschappij waarin we naast elkaar leven”

Anton Schelfaut

Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) is trots op het nieuwe inburgeringsdecreet dat het Vlaams parlement deze week goedkeurde. Dat heeft hij gezegd in een interview met De Zondag. “Hoe meer divers de samenleving wordt, hoe belangrijker het is om onze vrijheden en fundamentele waarden te bewaken”, klinkt het.

“In Europese context is dit het best denkbare inburgeringsbeleid”, benadrukt Somers. “We vragen van nieuwkomers extra inspanningen én geven hen extra kansen. Naast Nederlands leren en een cursus maatschappelijke oriëntatie zullen we mensen voortaan binnen de twee maanden naar de VDAB leiden. Vroeger gebeurde dat pas op het einde van de cursus. Daarnaast krijgt elke inburgeraar ook een Vlaamse buddy voor 40 uren.”

Die Vlaamse buddy’s maken de inburgeraars wegwijs in de maatschappij. “Ik pas voor een gesegregeerde maatschappij waarin we niet mét, maar naast elkaar leven”, legt hij uit. “Een maatschappij met getto’s is niet wenselijk en heeft tot gevolg dat ook autochtone mensen zich niet meer thuis voelen en wie opgroeit in zo’n getto beknot is in zijn vrijheid. Ik wil die segregatie doorbreken en zo’n buddywerking draagt daartoe bij.”

Volgens Somers is het enthousiasme voor het buddysysteem groot. Hij is er dan ook van overtuigd dat er voldoende vrijwilligers gevonden zullen worden. “Er zijn veel mensen die vinden dat nieuwkomers Nederlands moeten leren en die daar zelf graag willen aan meewerken. Ik geloof sterk in het voluntarisme van de Vlamingen.”

Minder vrijblijvend

Het nieuwe inburgeringstraject is niet langer gratis en ook minder vrijblijvend, zo stelt De Zondag. “Per onderdeel betaalt men 90 euro. Een fair bedrag, zodat het duidelijk is dat deze cursussen toch waarde hebben”, zegt Somers. Daarnaast zijn er ook ook examens in ontwikkeling. “Wie daarvoor niet slaagt, moet een cursus opnieuw volgen en dat kost je weer 90 euro. Er zijn ook boetes voor wie niet naar de les komt, die kunnen oplopen tot 5.000 euro.”

“Weigeren mensen moedwillig om in te burgeren, dan geven we die informatie door aan de Dienst Vreemdelingenzaken die in extremis de verblijfsvergunning kan intrekken”, waarschuwt Somers. “Burger worden in onze samenleving legt een aantal verplichtingen op je schouders. We stellen vast dat het overgrote deel van de nieuwkomers wíl inburgeren en zelfredzaam worden, meer dan de helft volgt de cursus zelfs vrijwillig”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

11 gedachten over “Bart Somers: “Ik pas voor een gesegregeerde maatschappij waarin we naast elkaar leven””

  1. Somers past voor een gesegregeerde maatschappij waarin we niet mét, maar naast elkaar leven. Klopt uiteraard niet. In Vlaanderen leven de meeste mensen in bubbels: politieke, religieuze of nog communautaire bubbels. En als allochtone jongeren afzakken naar autochtone oorden van ontspanning is het om amok te maken op verplaatsing. Ik vroeg eens aan de Marokkaanse politica waarom zien we nooit Marokkaanse meisjes op fuiven van autochtonen? Radiostilte.

  2. Bart Somers doet niets anders dan lullen over onze vrijheden en fundamentele waarden. Ondertussen pampert hij de moslimgemeenschap die gebruiken en wetten toepassen die haaks staan op onze Westerse vrije samenleving. De Europese grenzen zijn zo lek als een zeef en de toestroom van illegalen blijft maar verder toenemen. Goe bezig Somers.

  3. Bart Somers zou zijn oproep tot inclusiviteit ook eens tot de allochtone gemeenschappen mogen richten. De liefde kan namelijk niet van één kant komen. Wederkerige inclusiviteit is blijkbaar niet aan de orde.

  4. “Ik pas voor een gesegregeerde maatschappij waarin we naast elkaar leven” Mr Somers volgens hun ideologie mag een moslim een niet moslima tot vrouw nemen, mits de kinderen als moslim opgevoed worden. Omgekeerd kan niet, of men moet zich eerst bekeren tot de islam. Wie segregeert hier? Dus: wat baten kaars en bril als de uil niet zien en lezen wil.

  5. Een ” samenleving ” die niet voldoende homogeen is , zal automatisch lijden tot samenklitten van bepaalde groepen , en dus tot een gesegregeerde samenleving . Dus Somers bestrijd de facto hetgeen hij zegt te willen . Bovendien is een ” diverse ” samenleving niet een samenleving waar iedereen ” divers ” is , dat is eenheidskoek . Een diverse samenleving is per definitie een samenleving waarin divers , verschillende groepen , dikwijls noodgedwongen in eenzelfde geografische of structurele ruimte samenleven .

Plaats een reactie

Delen