In Zwijndrecht gaat donderdag het bloedonderzoek van start dat meer duidelijkheid moet brengen over de impact van de PFOS-vervuiling op de omwonenden van de fabriekssite van 3M.

De 3M fabriek in Zwijndrecht waar een . PFOS-vervuiling was © Gregory Van Gansen/ Photo News

Uncategorized

Bloedonderzoek naar PFOS in Zwijndrecht gaat donderdag van start

Kristof Luypaert

In Zwijndrecht gaat donderdag het bloedonderzoek van start dat meer duidelijkheid moet brengen over de impact van de PFOS-vervuiling op de omwonenden van de fabriekssite van 3M. 800 mensen zijn geselecteerd voor het onderzoek.

Deelnemers aan het onderzoek moesten minstens 12 jaar oud zijn en er is gezorgd voor een spreiding op het vlak van leeftijdscategorieën en woonafstand tot de fabriekssite: de helft woont binnen een straal van anderhalve kilometer van 3M, de rest tussen de anderhalve en drie kilometer.

De bloedafnames gebeuren de komende zes weken door het Antwerpse Provinciaal Instituut voor Hygiëne, in de sporthal van de gemeente. Men verwacht dat de onderzoeksresultaten midden oktober bekend zullen zijn.

Het is volgens de Vlaamse overheid niet de bedoeling het persoonlijk gezondheidsrisico van de deelnemers in kaart te brengen. Wel wil men tot resultaten op groepsniveau komen en tot een globale evaluatie van de bestaande voorzorgsmaatregelen in de omgeving. Men zal alle deelnemers persoonlijk op de hoogte brengen van hun resultaat.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen