(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Brits sociaal werker was ’te gast’ bij gedwongen huwelijk 15-jarig slachtoffer verkrachtingsbende

Sonja Dahlmans

Volgens een vernietigend verslag over verkrachtingsbendes in het Britse Bradford schoot de hulpverlening al te vaak schromelijk tekort. Meer nog, een sociaal werker was zelfs te gast op de ‘bruiloft’ van een 15-jarig slachtoffer. Dat schrijft The Daily Mail.

De hulpverleners knepen een oogje toe toen een slachtoffer huwde met een van haar misbruikers. Hoewel zij geen moslima was, ging er geen enkele alarmbel af bij haar hulpverleners die haar moesten beschermen. Sterker nog; zij stemden ermee in dat de nieuwbakken schoonouders de voogdij over het meisje kregen nadat zij zwanger raakte. Zij werden zelfs betaald voor het opvangen van hun nieuwe pleegkind. Een van de ‘hulpverleners’ blijkt zelfs dus te gast zijn geweest op het ‘huwelijk.’

Het slachtoffer, Anna (niet haar echte naam), werd binnen de jeugdzorg geplaatst in 2002. Vanaf daar raakte zij meer dan 70 keer vermist. Zij verklaart misbruikt en verkracht te zijn geweest. Ze gaf dit aan bij een vertrouwenspersoon, maar niets hiervan is doorgegeven aan de politie of aan de sociale werkers. Toen zij 15 was, vertelde zij tegen de vertrouwenspersoon nu moslim te zijn en in het huwelijksbootje te zijn gestapt met een oudere vriend, in een ceremonie volgens de sharia. Uit een vernietigend rapport blijkt dat dit op toestemming van de sociaal-werker kon rekenen. Deze dacht dat het huwelijk de kansen zou verkleinen dat ‘Anna’ nog eens vermist zou raken.

‘Anna’ vertelt dat zij reeds op haar veertiende ‘verloofd’ raakte met een van haar misbruikers: “Wij hadden geen enkele overeenkomst in religie, ras of cultuur en ik bleef lijdend voorwerp van een gedwongen, seksuele relatie met een bij de autoriteiten bekende dader.” Het rapport stelt dat ‘Anna’ volledig afhankelijk was van hem en zijn familie, zijn ouders hadden immers de voogdij over haar verkregen. Het meisje moest alles doen om hem en haar nieuwe, uitgebreide familie tevreden te houden en beschrijft een situatie van huisslavernij. Binnen dat huwelijk was het slachtoffer volledig overgeleverd aan misbruik door meerdere, oudere mannen. Het meisje zegt ook bang te zijn geweest voor dreigingen van eergerelateerd geweld.

De jeugdzorg heeft inmiddels excuses aangeboden aan de slachtoffers uit het rapport en beweert nu goede stappen gezet te hebben op een pad richting verbetering van de eigen aanpak. Tegelijkertijd wordt erkend dat er nog veel werk aan de winkel is.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

4 gedachten over “Brits sociaal werker was ’te gast’ bij gedwongen huwelijk 15-jarig slachtoffer verkrachtingsbende”

Plaats een reactie

Delen