Britse veiligheidsdienst waarschuwt burgers voor spionage

Foto: Illustratief. Shutterstock

Uncategorized

Britse veiligheidsdienst waarschuwt burgers voor spionage

Kristof Luypaert

Het hoofd van de Britse veiligheidsdienst waarschuwt burgers voor mogelijke spionage door Rusland en China. Britten moeten net zo alert zijn voor buitenlandse spionnen als voor terrorisme, aldus MI5-baas Ken McCallum.

De spionnen zijn volgens McCallum uit op het stelen van technologieën. Ook willen ze verdeeldheid zaaien en infrastructuren aanvallen. Hij zegt dat mensen niet bang hoeven te zijn. Ze moeten wel alert zijn. Zo staat in een speech die hij woensdag zal geven.

Volgens de Britse inlichtingendienst benaderden spionnen uit het buitenland zo’n 10.000 keer gewone burgers in het Verenigd Koninkrijk. Ze doen dit in een poging om de burgers te manipuleren. Britse spionnen zeggen dat China en Rusland onder meer commercieel gevoelige gegevens en intellectuele eigendom willen stelen.

Iedereen wordt getroffen

“We zien dat ontdekkingen van briljante universiteiten en onderzoekers worden gestolen of gekopieerd. We zien dat bedrijven worden uitgehold doordat ze het voordeel verliezen waar ze hard aan hebben gewerkt.” McCallum stelt dat iedereen hierdoor wordt getroffen. “Britse banen, Britse publieke diensten en de toekomst van Britten.”

Chinese en Russische spionnen zouden ook pogingen hebben gedaan om verdeeldheid te zaaien en zich te bemoeien met de Britse politiek. De landen zelf ontkennen de acties benoemd door McCallum. Peking en Moskou noemen het Westen paranoïde en zeggen zich niet te bemoeien met het buitenland.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen