Afbeelding ter illustratie - Afbeelding: Shutterstock

Afbeelding ter illustratie - Afbeelding: Shutterstock

Binnenland politiek

Brussels Parlement keurt kader goed dat gebruiksruimten voor druggebruikers mogelijk maakt

Niels Geerinck

Het Brussels Parlement heeft maandag tijdens de laatste plenaire zitting voor het reces een voorstel van ordonnantie van de meerderheid goedgekeurd dat een kader schept om de risico’s bij druggebruik te beperken door onder meer gebruiksruimten te creëren. N-VA, CD&V en Vlaams Belang stemden tegen, MR onthield zich.

Er bestaan tal van manieren om risico’s bij druggebruik te beperken: de analyse van synthetische drugs, de mogelijkheid naalden in te wisselen, de distributie van injectiekits, laagdrempelige hulpverlening, het uitdelen van condooms, het aanbieden van geneesmiddelen voor de behandeling van overdoses, … Ook moeten druggebruikers naar verschillende diensten kunnen worden doorverwezen om een aangepast gezondheids- en sociaal traject te doorlopen. Sommige van deze instrumenten bestaan al in Brussel. Andere moeten nog worden geïnstalleerd. Veel buurlanden hebben al risicobeperkende ruimtes, waar ondersteunende diensten aanwezig zijn.

“Trieste maatschappelijke nederlaag”

Voor Mathias Vanden Borre (N-VA) is het voorstel een “intrieste maatschappelijke nederlaag“. Hij hekelde dat er geen enkele verplichting of voorwaarde gekoppeld wordt aan de gebruiksruimten. “Dit zal net drempelverlagend werken voor druggebruik”, waarschuwde hij.

Vanden Borre betreurde ook dat er geen aandacht is voor preventie. Hij wees er ook op dat er bevoegdheidsoverschrijding is en dat de ordonnantie in strijd is met de federale drugswet. Daarom gaat het ook om een voorstel van de meerderheid en geen ontwerp van de regering, waarvoor het advies van de Raad van State vereist is.

Hoofdindienster Zoë Genot (Ecolo) stelde dat de Raad van State zich wel heeft gebogen over eerdere voorstellen van haar fractie. In gebruiksruimten krijgen verslaafden medische en sociale begeleiding. Dat is de eerste stap naar het stoppen met druggebruik, stelde ze nog.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen