Demonstranten trekken het standbeeld van Victoria naar beneden - Afbeelding: schermafbeelding uit videobeelden van Twitter

Demonstranten trekken het standbeeld van Victoria naar beneden - Afbeelding: schermafbeelding uit videobeelden van Twitter

Cultuuroorlog

Standbeeld koningin Victoria in Canada vernield na protesten

Niels Geerinck

Een standbeeld van koningin Victoria werd vernield door demonstranten in Winnipeg, Canada. Dat gebeurde tijdens protesten nadat aan het licht was gekomen dat er nieuwe graven ontdekt waren met de stoffelijke resten van 215 inheemse kinderen.

Tijdens de 19de een 20ste eeuw werden ongeveer 150.000 inheemse Canadese kinderen ondergebracht in kostscholen, zodat ze in aanraking kwamen met de Britse en Westerse cultuur.

Doorheen Canada werden de vieringen voor “Canada Day” op 1 juli geannuleerd, om de kinderen en gebeurtenissen te herdenken. Heel wat standbeelden van prominenten en andere bestuurlijke figuren werden toegetakeld of vernield. Zo werd ook het standbeeld van de Britse monarch gisteren vernield.

Koningin Victoria zat op de troon van 1837 tot haar dood in 1901. Zij onderhandelde toen over verdragen tussen de inheemse First Nations en de Canadese regering. Zo voerde ze ook het kostscholenbeleid in tijdens haar regeerperiode.

Dit jaar vonden er al verschillende protesten plaats over de hele wereld. Na de dood van George Floyd in mei vorig jaar, bereikten de spanningen een kookpunt.

Demonstranten juichen terwijl ze het standbeeld van de sokkel trekken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

2 gedachten over “Standbeeld koningin Victoria in Canada vernield na protesten”

  1. Hoeveel kinderen zijn er de laatste jaren in Afrika al Het slachtoffer geworden van dodelijk geweld ? De daders zijn NIET christelijk, de slachtoffers in vele gevallen wel.

Plaats een reactie

Delen